Θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών μετέφερε ο πρόεδρός της στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για αποκλεισμό της Συμμαχίας Πολιτών βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και παραβιάζει τον περί κομμάτων νόμο που ψήφισε η Βουλή, δήλωσε χθες  Τρίτη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο μετέφερε τη θέση αυτή.

"Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανταλλάξαμε απόψεις μετά την ενημέρωση που μας έκανε για το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε αυτό το διάλογο για την οικονομία και τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, αλλά ασφαλώς έγινε και συζήτηση για την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για αποκλεισμό της Συμμαχίας Πολιτών από το Εθνικό Συμβούλιο", είπε. Πρόσθεσε ότι "η δική μας η θέση, την οποία μεταφέραμε στον Πρόεδρο, είναι ότι αυτή η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και παραβιάζει τον περί κομμάτων νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ορίζει τί είναι πολιτικό κόμμα και δεν μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο να θέτει τον εαυτό του πάνω από το νόμο της Δημοκρατίας". "Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί λειτουργίας που ψήφισε ή που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, παραβιάζουν ακόμη περισσότερο το νόμο και στέλλουν ή δημιουργούν την εντύπωση ότι αποκλειστικός στόχος των κανονισμών είναι ο αποκλεισμός της Συμμαχίας Πολιτών, όχι μόνο τώρα, αλλά και στη συνέχεια", είπε ο κ. Λιλλήκας.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι "υπάρχει ένα έδαφος συνέχισης του διαλόγου επί τούτου και θα επανέλθουμε". Ερωτηθείς ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να εκφράσει τις απόψεις του Προέδρου. "Δεν θα πω τί απάντησε ο Πρόεδρος. Νομίζω δεν είναι σωστό να εκφράζω εγώ τις απόψεις του Προέδρου. Μας μετέφερε τη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία, αντιλαμβάνομαι, ήταν ομόφωνη", είπε.

Πρόσθεσε ότι "για μας σημασία - και το τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - έχει να συμμετέχουμε στην ανταλλαγή απόψεων, στη συζήτηση για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας στο Κυπριακό". "Το επιχείρημα ότι δεν έχει προσμετρηθεί το ποσοστό της Συμμαχίας σε εκλογές και κατά συνέπεια υπάρχει ζήτημα όταν θα προσμετρείται το 75% που θα είναι δεσμευτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τον Πρόεδρο, εμείς ξεκαθαρίσαμε στον Πρόεδρο ότι, εάν αυτό είναι το πρόβλημα, εμείς ως Συμμαχία Πολιτών δεν θέλουμε και δεν μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε σε τυχόν ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο", είπε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι "για μας δεν είναι το κρίσιμο αυτό, για μας το κρίσιμο είναι να υπάρξει ενότητα πάνω στη συλλογικότητα, δηλαδή να συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωση πολιτικής και όχι να ψηφίζουμε υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης".

 

ΑΠΟ: kathimerini.com.cy