Η Εκκλησία στηρίζει την Ελληνική Τράπεζα

Η Εκκλησία θα στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα, διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος αύριο ταξιδεύει για τη Μόσχα, έχοντας στις αποσκευές του επενδυτικές προτάσεις. Την ίδια ώρα, κόκκινες γραμμές θέτει το Συνεργατικό Κίνημα στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίησή του.

«Βαθιά ανάσα» είναι έτοιμη να προσφέρει η εκκλησία στην Ελληνική Τράπεζα απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο εναγκαλισμού της από την Τρόικα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία ως μεγαλομέτοχος, θα ανακεφαλαιοποιήσει την Τράπεζα, η οποία προσφάτως ανακοίνωσε το σχέδιο άντλησης 294 εκατομμυρίων ευρώ, για ικανοποίηση του δείκτη 9% κεφαλαιουχικής επάρκειας: "Υπάρχει η δυνατότητα. Κάποιος βέβαια θα αδικηθεί, εκείνοι που έχουν χρεόγραφα, θα γίνουν μετοχές. Εμείς ως Εκκλησία δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε την Ελληνική Τράπεζα ούτως ώστε να μην χρειαστεί ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Τρόικα, ούτε από κανέναν στήριξη. Θα την στηρίξουμε εμείς.

Δεν χρειάζεται σήμερα και τα 294 εκατομμύρια που λέει η Τρόικα. Αυτά μπορούν να δοθούν σε διάστημα τριών ετών. 100 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο, 100 εκατομμύρια το δεύτερο και τα υπόλοιπα τον τρίτο". Ο Αρχιεπίσκοπος αναχωρεί αύριο για περιοδεία σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, με αφορμή τους εορτασμούς της Εκκλησίας της Ρωσίας για τα 1025 χρόνια εκχριστιανισμού των Ρώσων.

Στις αποσκευές του θα έχει επενδυτικές προτάσεις της Εκκλησίας.

Πριν από την αναχώρηση του, θα έχει προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ακούσει αν υπάρχουν πολιτικά μηνύματα που η Λευκωσία θέλει να μεταφέρει προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλατιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση. Εν τω μεταξύ, τη δική του μάχη για όσο το δυνατό ευνοϊκότερους όρους στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που συζητά με την Τρόικα, δίνει και το Συνεργατικό Κίνημα. Ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Συνομοσπονδίας Ανδρέας Μουσκάλλης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την διατήρηση τουλάχιστον 18 Συνεργατικών Εταιρειών, απαντώντας έτσι στην απαίτηση της Τρόικα για διατήρηση μόνον πέντε Συνεργατικών, ένα ανά επαρχία: "Ως Συνεργατικό Κίνημα θεωρούμε ότι ο αριθμός των 18 είναι κόκκινη γραμμή. Οχι εκβιαστικά τοποθετώντας το αλλά ανθρώπινα.

Ο λόγος είναι ότι αν είναι κάτω από 18 η συρρίκνωση θα είναι βίαιη και τρομακτική. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ως ιδεολογία ανθρωποκεντρική με κάτω από 18 εταιρείες παγκύπρια οι οποίες να εξυπηρετούν στο ελάχιστο υπό τις συνθήκες τον απλό κόσμο". Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ, θα γίνει εξ ολοκλήρου με χρήματα της Τρόικα.

Ο κύριος Μουσκάλλης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το ποσό δεν αφορά ρευστότητα αλλά κεφαλαιακές ανάγκες, στη βάση ενός ακραίου σεναρίου, και διαβεβαίωσε ότι ο Συνεργατισμός θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο δανειοδότησης και επανεκκίνησης της οικονομίας.

ΑΠΟ: ANT1