Η ώρα της Τρόικα. Δεδομένη η μείωση του μισθολογίου

Έφτασε η ώρα της Τρόικα, και οι επικεφαλής του κλιμακίου της θα έχουν αύριο την πρώτη συνάντηση αξιολόγησης στο Υπουργείο Οικονομικών. Όχι νέοι φόροι, ούτε όμως μείωση στους υφιστάμενους, λέει ο Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα περικοπούν κι άλλο οι μισθοί στο δημόσιο.

Ανοικτό παράθυρο για περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου μέσω μειώσεων μισθών άφησε ένα εικοσιτετράωρο πριν την έναρξη του πρώτου κύκλου επαφών με το πενηνταμελές κλιμάκιο της Τρόικα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Χάρης Γεωργιάδης αφού προνανήγγειλε επανεξέταση όλων των επιδομάτων που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους επισήμανε ότι οι μισθοί δεν διασφαλίζονται με πολιτικές δηλώσεις. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι οι μειώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014 αγγίζουν το 11% ή τα €700 εκ. σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2013.

Αναφερόμενος δε στην επικείμενη αξιολόγηση της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης ο εξέφρασε αισιοδοξία ότι η κυπριακή πλευρά θα έχει καλό αποτέλεσμα. Απάντησε παράλληλα και σε ερώτημα κατά πόσο μπορεί να δεσμευτεί έναντι των Κυπρίων πολιτών ότι δεν θα ακολουθήσει δεύτερο μνημόνιο. Απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εύκολο από κυπριακής πλευράς να διαφοροποιήσει βασικές πρόνοιες του μνημονίου όπως είναι η μείωση των υφιστάμενων φορολογιών.

Επισήμανε εκ νέου την ανάγκη η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο κουρέματος στις μη εγγυημένες καταθέσεις στο Συνεργατισμό. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι Βρίσκονται στο στάδιο ετοιμασίας μελέτης.

ΠΗΓΗ:ANT1