Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου που ρυθμίζει αδειοδότηση και προδιαγραφές αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου, που ρυθμίζει την αδειοδότηση και τις προδιαγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Ως εκ τούτου, η πρόταση νόμου οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Νοεμβρίου με μία μόνο τροπολογία, που αφορά στο θέμα των διαχειριστών.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου επηρεάζει γύρω στα 20.000 τουριστικά καταλύματα, που ενοικιάζονται για σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, είπε η συγκεκριμένη τροπολογία έχει συζητηθεί κατά τη συνεδρία της Επιτροπή και φαίνεται να υπάρχει από τρία τουλάχιστον κόμματα πρόθεση υπερψήφισής της.

Όπως σημείωσε τα υπόλοιπα δύο κόμματα επιφυλάσσονται να το συζητήσουν στην Κοινοβουλευτική τους ομάδα, ενώ θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια στις 22 του μήνα.

«Μιλάμε για την τροπολογία, η οποία λέει ότι δεν θα χρειάζεται η σύμφωνος γνώμη της διαχειριστικής επιτροπής μιας κοινόκτητης οικοδομής, για να μπορέσει κάποιος να γραφτεί στο μητρώο, το οποίο θα δημιουργηθεί σε σχέση με αυτού του είδους τις ενοικιάσεις», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι «με την υιοθέτηση των εισηγήσεων μας, το αναθεωρημένο κείμενο δεν περιέχει τις πρόνοιες του αρχικού κειμένου, οι οποίες θα έκλειναν πολλά από τα υφιστάμενα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και θα απαγόρευαν την αδειοδότηση νέων καταλυμάτων», για να προσθέσει ότι οι εισηγήσεις του κόμματος του έχουν επίσης απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία αδειοδότησης και εγγραφής στο μητρώο.

«Αναφορικά με το νέο άρθρο 17(1)(γ) για την αδειοδότηση μονάδας σε κοινόκτητη ιδιοκτησία, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Επιτροπής και για το οποίο η Επιτροπή ομόφωνα είχε αποφασίσει τη διαγραφή του αλλά ο εκ των εισηγητών κ.Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν το είχε αποδεχτεί στην περασμένη συνεδρία, αυτό θα παραμείνει στο τελικό κείμενο», είπε.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ, μαζί με το Κίνημα Αλληλεγγύη, θα καταθέσουν τροπολογία για τη διαγραφή του, αναμένοντας και τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε πως το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, για να σημειώσει ότι καταρχήν το κόμμα του βλέπει θετικά να μην υπάρχουν περιορισμοί στο πως θα χρησιμοποιεί ο κάθε ένας την ιδιωτική του περιουσία.

«Γι’ αυτό το σκοπό και οποιοιδήποτε κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν είτε θέματα οχληρίας, είτε οτιδήποτε άλλα προβλήματα, που ενδεχομένως να προκύψουν, επιλύονται με άλλες νομοθεσίες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ