Η απάντηση Αναστασιάδη για τις πολιτογραφήσεις- «Θα τους αφαιρεθούν».

Απαντήσεις στο θέμα των πολιτογραφήσεων έδωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και αναχωρώντας για το συνέδριο του Economist, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσοι πήραν υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων, θα τους αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.

«Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια, αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία.

Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα.

Τελεία και παύλα.

Το συντομότερο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς.

Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή».

Όπς τόνισε,«υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά.

Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που, υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαιότατα και ναι.

Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας.

Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες.

Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερεις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος - που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς».

«Μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων.

Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντήσεις σε Άντρο και Ακιντζι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και στο Άντρο Κυπριανού ο οποίος προηγουμένως, είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη, για αύριο συνάντησή τους κάνοντας λόγο για τοξικές δηλώσεις του Προέδρου εναντίον του ΑΚΕΛ.

«Δεν θα ασχοληθώ με τις τοξικές δηλώσεις που ο κ. Κυπριανού την επομένη του Γκραν Μοντανά μέχρι και σήμερα προβαίνει», ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην ακύρωση της συνάντησης εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν λέει ακριβώς τι έγινε στις 9 Αυγούστου και ειδικά με τους όρους αναφοράς, είπε ότι το αφήγημα της 9ης Αυγούστου έγινε γνωστό τόσο από τον κ. Ακιντζί όσο και από τον ίδιο στην κ. Λουτ και γι’ αυτό η κ. Λουτ ετοίμασε την πρώτη σύντομη κοινή δήλωση που κινείτο μέσα σε όσα είχαν συμφωνηθεί.