Συρία: Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με φόντο την εκπνοή της εύθραυστης εκεχειρίας.

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι, με το θέμα της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην βορειοανατολική Συρία να αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μία μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, εκφράζοντας έτσι τη θέση της Μόσχας επί του ζητήματος.

Ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά Τουρκίας.

Η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στον απόηχο των αποκαλύψεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπεό, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι προετοιμασμένος ακόμη και για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τουρκίας.

«Προτιμάμε την ειρήνη από τον πόλεμο» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο CNBC, και συνέχισε:

«Αλλά σε περίπτωση που απαιτηθεί στρατιωτική δράση, να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει…».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει την «κόκκινη γραμμή» του Αμερικανού προέδρου -την εξέλιξη, δηλαδή, που θα ανάγκαζε τον Τραμπ να στραφεί εναντίον της Τουρκίας.

«Αναφέρατε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν.

Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν.

Θα χρησιμοποιηθούν και οι διπλωματικές δυνάμεις μας.

Αυτές τις προτιμάμε», είπε ο κ. Πομπέο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, όπως αναφέρει το CNBC.