Η τοποθέτηση του Υπ.Υγείας για την εξαγγελθείσα απεργία στα ΤΑΕΠ.

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία στα ΤΑΕΠ.

Με λύπη πληροφορήθηκα για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ για πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) παγκύπρια, αύριο, 9 Ιουλίου 2019.

Σέβομαι το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, δεν μπορώ ωστόσο να μην καυτηριάσω ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που προτείναμε ή/και υιοθετήσαμε για την άμεση κάλυψη των αναγκών αξιολογήθηκαν από την ΠΑΣΥΚΙ ως ανεπαρκή, στο τραπέζι του διαλόγου δεν υποβλήθηκαν από πλευράς Συντεχνίας οποιεσδήποτε άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, οφείλω να παρατηρήσω ότι τα απεργιακά μέτρα δεν δικαιολογούνται, αφού οι όποιες απόψεις και θέσεις κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν και εκεί και όπου ήταν υλοποιήσιμες έχουν ικανοποιηθεί ή τροχοδρομήθηκε η εφαρμογή τους.

Ακόμα και στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, η μοναδική αντιπρόταση που παρουσιάστηκε από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ ήταν όπως τα ΤΑΕΠ εργάζονται σε καθεστώς ασφαλείας, που επίσης υιοθετήθηκε από πλευράς μας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή των Διευθυντών των ΤΑΕΠ, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι, και άλλων εμπειρογνωμόνων, για να εξεταστούν τα προβλήματα και να υποβληθούν εισηγήσεις για την ολιστική αναδιοργάνωση των ΤΑΕΠ.

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, επηρεάζεται και επηρεάζει κι άλλα Τμήματα των νοσηλευτηρίων και δεν μπορεί να επιλυθεί ως διά μαγείας.

Κάποιες εκ των αποφάσεων που λαμβάνονται, χρειάζονται εκ των πραγμάτων χρόνο για να εφαρμοστούν πρακτικά.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) παραμένουμε ανοικτοί στον διάλογο και επιζητούμε τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενη μέρη.

Όσον αφορά στην αυριανή απεργία, έχει ετοιμαστεί υπηρεσιακό πλάνο και έχουν ληφθεί μέτρα για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Καλώ τους πολίτες, όχι μόνο αύριο αλλά γενικότερα, να συμβουλεύονται τον Προσωπικό τους Ιατρό και να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ μόνο σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.