Τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντεπεξέλθουν.

Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) λίγα 24ώρα μετά την επίσημη έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας εκτιμά ότι «τα κρατικά νοσηλευτήρια παρόλο που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούν δεν είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση στις απαιτήσεις των πολιτών».

Σε ανακοίνωσή τους οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΔΥ απαριθμούν τα διάφορα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης στα δημόσια νοσηλευτήρια και αφορούν στη στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και φροντιστές υγείας.

Αναφέρουν ότι «παρατηρείται καθυστέρηση των διαδικασιών για την πρόσληψη των 60 νέων νοσηλευτών, δεν έχει εξευρεθεί ικανοποιητικός αριθμός φροντιστών υγείας λόγω των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ενώ δεν έχει προχωρήσει και η διαδικασία αντικατάστασης των όσων αφυπηρετούν ή βρίσκονται με μακροχρόνια άδεια ασθενείας».

Η κλαδική νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ τάσσεται και υπέρ της απεξάρτησης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών εξάγοντας το γενικό συμπέρασμα ότι «οι διαδικασίες γενικά, συνεχίζουν να είναι χρονοβόρες ενώ ευελπιστούσαμε ότι με την αυτονόμηση να γινόντουσαν λιγότερο πολύπλοκες και χρονοβόρες».

«Για όλα τα πιο πάνω και για αρκετά άλλα είναι που ανησυχούμε και θα πρέπει όλοι μαζί Υπουργείο Υγείας, Διοικητικό Συμβούλιο και Λειτουργοί του ΟΚΥπΥ καθώς και εμείς ως εργαζόμενοι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, μακριά από συγκρούσεις και ακρότητες και να φροντίσουμε ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να ενδυναμωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό» αναφέρουν οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΔΥ.

Προσθέτουν ότι «όραμα και στόχος όλων μας πρέπει να είναι τα δημόσια νοσοκομεία να καταστούν ο πραγματικός πυλώνας του ΓεΣΥ».