Πέντε εκ. ευρώ μοιράζει στους κατοίκους 110 κοινοτήτων η Κυβέρνηση.

Την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση επιδόματος στήριξης των κατοίκων 110 ορεινών κοινοτήτων, με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων, συνολικού ποσού πέραν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι πέραν των έργων ανάπτυξης σε κοινότητες και ορεινές περιοχές στα οποία έδωσε προτεραιότητα το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει χθες επίδομα στήριξης των ορεινών περιοχών στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των κατοίκων ορεινών κοινοτήτων αλλά και της υπαίθρου.

Εξήγησε πως το επίδομα αφορά «οικονομική βοήθεια που καταβάλλεται από φέτος κατά την χειμερινή περίοδο για κάθε νοικοκυριό και οικιστική μονάδα ανάλογα με το υψόμετρο» και επηρεάζει περίπου 20.000 άτομα και 110 κοινότητες.

Σημείωσε ότι το ποσό θα περιληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό και οι πληρωμές για φέτος θα γίνουν περίπου Σεπτέμβρη – Οκτώβρη.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι για υψόμετρο 600-800 μέτρων, το επίδομα για κάθε νοικοκυριό θα ανέρχεται στα €175, για υψόμετρο 801-1.000 μέτρων στα €225 και για υψόμετρο πέραν των 1.000 μέτρων στα €260.

Πρόσθετα, ανέφερε, για κάθε συνταξιούχο άτομο θα καταβάλλεται ποσό €85 και για κάθε μη συνταξιούχο άτομο €165.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για να βοηθήσει τις ορεινές περιοχές ούτως ώστε να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη ζωή μαζί και με άλλα μέτρα τα οποία έχουν συζητηθεί σήμερα με την Ένωση Κοινοτήτων τα οποία θα αντιμετωπιστούν με άλλο πλαίσιο.

Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής βοήθειας είναι η υποβολή από τον αρχηγό της οικογένειας αίτησης στο ειδικό έντυπο, η οποία θα υποβάλλεται στις επαρχιακές διοικήσεις και στο ΚΕΠ Πελεντρίου.

Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε και με άλλα στοχευμένα μέτρα να βοηθούμε και τις ορεινές περιοχές αλλά και την ύπαιθρο γενικότερα, πρόσθεσε.

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι (συμπεριλαμβανομένων και εργατών ή και υπαλλήλων) οι οποίοι κατοικούν μόνιμα σε κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων και αποδεδειγμένα διαμένουν ολόχρονα στην κοινότητα κατά τα τελευταία δύο έτη. Άτομα που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στις κοινότητες που καλύπτονται από το εν λόγω σχέδιο δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος.

Έντυπα αιτήσεων διατίθενται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις Επαρχιακές Διοικήσεις, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Πελένδρι και στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο στα γραφεία των οικείων Επαρχιακών διοικήσεων ή/και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) Πελενδρίου από τις 2 Μαϊου, 2019 μέχρι και τις 31 Μαΐου, 2019.

Αιτήσεις που υποβάλλονται ιδιοχείρως ή με ταχυδρομική σφραγίδα μετά τις 31.5.2019, δεν θα παραλαμβάνονται. Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε ότι εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως το επίδομα αυτό είχε σταματήσει να δίδεται στις ορεινές κοινότητες από το 2011.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε θετικά το αίτημα αυτό των ορεινών κοινοτήτων και μετά από «μεγάλη προσπάθεια» το επανάφερε και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει τους μόνιμους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων οι οποίοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανές τις κοινότητες τους.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής ορεινών κοινοτήτων Τάσος Μιχαηλίδης ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Εσωτερικών για την απόφαση αυτή και για το γεγονός ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επεξεργάστηκε την πρόταση» που του είχαν υποβάλει οι κοινότητες και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2003 και διακόπηκε το 2010 μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις σε άλλα θέματα που αφορούν τις ορεινές περιοχές και τα οποία συζητήθηκαν σήμερα με τον ΥΠΕΣ.

Εξάλλου, το μέλος της Επιτροπής Γιώργος Παναγιώτου είπε ότι «είναι ένα σημαντικό επίδομα για τις ορεινές κοινότητες ιδιαίτερα για τους νέους που θέλουμε να παραμείνουν στην ύπαιθρο» και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν τέτοιους είδους μέτρα στήριξης των ορεινών κοινοτήτων για να μπορέσουν να αναπτυχθούν περισσότερο.

Τέλος, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ανδρέας Συκοπετρίτης είπε ότι «ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο κερδήθηκε και αναμένουμε σύντομα από τον ΥΠΕΣ να εξαγγελθεί ένα ενιαίο στεγαστικό σχέδιο ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων το οποίο έχουν πάρα πολύ ανάγκη».

Ο κ. Συκοπετρίτης εξέφρασε την προτίμηση του να δοθεί βαρύτητα πρώτα στο ενιαίο στεγαστικό σχέδιο ανάπτυξης που θα κρατήσει κόσμο στην ύπαιθρο, όπως είπε, και μετά την βελτίωση του οδικού δικτύου.

Πηγή: ΚΥΠΕ