Τριμερής πολλαπλών μηνυμάτων στα Ιεροσόλυμα με τις…ευχές των ΗΠΑ.

Με υψηλές προσδοκίες αναχώρησε νωρίς το πρωί για την Ιερουσαλήμ η κυπριακή αποστολή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να, συμμετάσχει στις εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με την ad hoc συμμετοχή των ΗΠΑ.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ατζέντα της Συνόδου Την Σύνοδο θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων θέματα ασφάλειας και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να στείλουν ισχυρά μηνύματα, ιδιαίτερα προς την Τουρκία, αναφορικά με τις απειλές που εκτοξεύονται κατά καιρούς από την Άγκυρα, εναντίων και των τριών ενδιαφερόμενων μερών.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν επίσης οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει σε ακόμα μια Σύνοδο η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed με τις πληροφορίες πάντως για υπογραφή ή μη της συμφωνίας, να είναι μέχρι στιγμής συγκεχυμένες.

Διπλωματικές πηγές πάντως από την ελληνική πρωτεύουσα, υποδείκνυαν τις προηγούμενες ημέρες πως κάτι τέτοιο, (σ.σ. οι υπογραφές για τη συμφωνία δηλαδή), θα συμβεί στην επόμενη Τριμερή που θα γίνει στην Κρήτη εντός του 2019 με την ad hoc συμμετοχή κι άλλων ευρωπαϊκών μερών που ευνοούν την κατασκευή του.

Την ίδια ώρα ωστόσο από ισραηλινής πλευράς δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή του αγωγού με τον Πρωθυπουργό της χώρας να σημειώνει πως στην Τριμερή θα συζητήσει με τους άλλους ηγέτες την συμφωνία για κατασκευή του.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Τριμερή της Μπερ Σέβα, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στα σχέδια για κατασκευή του αγωγού, από το Ισραήλ δίδεται ιδιαίτερη σημασία αφού ο EastMed αποτελεί σημαντικό στοίχημα.

Η αμερικανική ομπρέλα.

Η Σύνοδος της Ιερουσαλήμ θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες λόγω της συμμετοχής σε αυτήν του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο που αναμένεται να δώσει μια νέα διάσταση στην συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Η αμερικανική εμπλοκή αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη συνεργασία των τριών κρατών που θεωρούνται ως οι βασικοί πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε κομβικό σημείο.