Κ. Μαυρίδης: «κυρώσεις και εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία».

Την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα με τη δημοσίευση παράνομου χάρτη ανέδειξε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του, τόνισε τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες, στην Ανατολική Μεσόγειο εντοπίστηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό δημιουργεί θετικές προοπτικές για υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Ευρ. Ένωσης, για απεξάρτηση από τρίτες χώρες και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με κράτη εντός και κράτη εκτός της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκία αυξάνει την επιθετικότητά της με νέες απειλές και παράνομες γεωτρήσεις και διεξάγει στην Αν. Μεσόγειο την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της, όπως καυχιέται.

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε σχετικό χάρτη παρουσιάζοντας παράνομα την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ, ως προέκταση της Τουρκίας!»

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κ. Μαυρίδης παρουσίασε το συγκεκριμένο χάρτη ενώπιον της ολομέλειας, στον οποίο εμφανίζεται ολόκληρη η Κύπρος ως μέρος της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας, τόνισε:

«Σε άλλες περιπτώσεις επιβάλαμε οικονομικές κυρώσεις.

Στην περίπτωση της Κύπρου, μένουμε στα ψηφίσματα.

Πότε θα αντιδράσουμε απέναντι στον επιδρομέα;

Για να έχουμε αξιοπιστία προς τους πολίτες της ΕΕ και στις αρχές που μας ενώνουν, οφείλουμε να επιβάλουμε κυρώσεις και εμπάργκο (απαγόρευση) πώλησης όπλων στην Τουρκία».