Κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου η Ευρώπη τιμά τη μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004, οι οποίες άφησαν πίσω τους 191 νεκρούς και περίπου 2.000 τραυματίες.

Η Ευρώπη δεν περιορίζει, ωστόσο, τη δράση της στην ημέρα μνήμης.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ειδικά ως αντικείμενο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρονολογείται από το 2002 και εισήγαγε μια κοινή αντίληψη για τα τρομοκρατικά εγκλήματα και τις ελάχιστες ποινές για τους δράστες σε όλη την Ευρώπη.

Αναγνώρισε τον ευάλωτο χαρακτήρα των θυμάτων της τρομοκρατίας και τη βοήθεια που χρειάζονται τα θύματα και οι οικογένειές τους.

Με το πρόσφατο κύμα επιθέσεων, που έπληξε εννέα χώρες της ΕΕ από το 2015 έως το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε το οπλοστάσιό της για να προστατεύσει τους πολίτες και να βοηθήσει τα θύματα.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 όχι μόνο ενισχύει τους κανόνες και τις κυρώσεις που αφορούν τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά προβλέπει επίσης καλύτερη υποστήριξη των θυμάτων.

Συμπληρώνοντας παλαιότερη νομοθεσία για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, η εν λόγω νομοθεσία καλύπτει τις ανάγκες των θυμάτων, όπως ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη ή παροχή νομικών συμβουλών, και θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τα θύματα μετά από επίθεση.

Επιπλέον, τα θύματα από άλλη χώρα λαμβάνουν την ίδια συνδρομή και αποζημίωση με τους κατοίκους της χώρας στην οποία συνέβη η επίθεση, ακόμη και όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών, το 2019 θα τεθεί σε λειτουργία κέντρο συντονισμού για τα θύματα τρομοκρατίας.

Μια χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει τρομοκρατική επίθεση μπορεί επίσης να ζητήσει βοήθεια στο πλαίσιο της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ και να επωφεληθεί από τα μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων τα οποία περιλαμβάνουν πολιτικό συντονισμό.