ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ»

Επιπλέον με τις υποδείξεις της GRECO ζητούμε πόθεν έσχες για τους δικαστές και τα δικαστικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Η GRECO σήμερα επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή στον τομέα της δικαιοσύνης πρέπει να γίνουν τολμηρές τομές και αλλαγές σε σύντομο χρόνο.

Συμφωνούμε απόλυτα με τις υποδείξεις έτσι όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους του κλιμακίου της GRECO, ότι δηλαδή το κυπριακό δικαστικό σύστημα χρειάζεται:

1. Ένα κώδικα δικαστικής δεοντολογίας.

2. Συνεχή εκπαίδευση των Δικαστικών Λειτουργών.

3. Διαφάνεια και κριτήρια στις προσλήψεις Δικαστών.

4. Θεσμοθέτηση ενός Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Σε αυτά εμείς προσθέτουμε ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση νομοθεσίας που θα επιβάλει το πόθεν έσχες των δικαστών και των δικαστικά εκτεθειμένων προσώπων, έτσι όπως εφαρμόζεται για όλους τους υπόλοιπους πολιτικά εκτεθειμένους αξιωματούχους της Δημοκρατίας.

Αυτές οι κρίσιμες αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και εμείς δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση να αλλάξει η σημερινή πραγματικότητα στα δικαστικά πράγματα του τόπου μας.

Η αξιοπιστία και η ακεραιότητα της δικαιοσύνης μπορεί να αποκατασταθεί με αυτές τις τολμηρές αλλαγές αλλά και με άλλες οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι υπηρετούνται μέσα από τα νομοσχέδια που αναμένεται να καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Πρώτιστα θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας για όλα αυτά τα φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα κηλιδώνουν την κυπριακή πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα θέλω να καταθέσω την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε σκληρά για να ξηλώσουμε αυτό το σαθρό κατεστημένο, το οποίο δυστυχώς ταλαιπωρεί και βραχυκυκλώνει τη λειτουργία του κράτους και προκαλεί τα αισθήματα ηθικής του κυπριακού λαού.

Τέλος να πω ότι θα αναμένουμε από το κλιμάκιο της GRECO να καταθέσει την έκθεση με τα πορίσματα της, μετά από την επίσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να δούμε περαιτέρω πως θα προχωρήσουμε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αθαλάσσης 60, 2023, Στρόβολος

Τηλ: 22 007048 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.