Επιστολή Συμπαράστασης Ευρωβουλευτών στους Κούρδους φυλακισμένους.

Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) είχε συνάντηση με την βουλευτίνα Μεράλ Μπέστας (Meral Bestas), Κουρδικής καταγωγής, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση της Λεϊλά Γκιουβέν (Leyla Guven), βουλευτίνας Κουρδικής καταγωγής στην περιοχή Hakkari, επίσης του HDP, η οποία φυλακίστηκε από το τουρκικό καθεστώς επειδή επέκρινε την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.

Η Λειλά Γκιουβέν βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Νοεμβρίου 2018 διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν (ηγέτη του Κουρδικού Κινήματος PKK στην Τουρκία), και η υγεία της έχει κλονιστεί τόσο που βρίσκεται στα όρια του θανάτου.

Ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα της κατάστασης, αριθμός Ευρωβουλευτών προσυπόγραψε επιστολή με αποδέκτες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπρόεδρο και Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στην επιστολή, γίνεται ενημέρωση για την δραματική κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και καλούνται όλες οι Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποστείλουν εκπροσώπους τους για να παραστούν στην ακροαματική εκδίκαση των κατηγοριών εναντίον της Λεϊλά Γκιουβέν στις 25 Ιανουαρίου 2019, ως ένδειξη αλληλεγγύης και με άμεσο στόχο να διασωθεί η ζωή της.

Επιπλέον, ζητείται η άμεση και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση όλων των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.