Το ΑΚΕΛ Πάφου καταδικάζει απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας.

Το ΑΚΕΛ Πάφου καταδικάζει απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για δημιουργία Μουσείου το οποίο συνδέεται με το Γρίβα.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ Πάφου:

“Η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε Ομάδα Κατοίκων της Χλώρακας (οι οποίοι απέφυγαν να δώσουν τα ονόματα τους στη δημοσιότητα) σε σχέση με το Μουσείο Αγώνα και Ιστορίας επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρουμε στην τελευταία μας ανακοίνωση ως Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Πάφου για το θέμα.

Ότι δυστυχώς, επιχειρείται η σύνδεση του εν λόγω Μουσείου με τη δράση του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β.

Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τη λεγόμενη ομάδα κατοίκων της κοινότητας για στήριξη της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για ανέγερση Μουσείου Ιστορίας και διασύνδεσης του με όλους τους αγώνες στους οποίες συμμετείχαν οι Χλωρακιώτες (τους Βαλκανικούς, το Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και το 1974), η αλήθεια είναι μία.

Η μετατροπή της οικίας του Νικόλα Αζίνα, η οποία ήταν το πρώτο οπλοστάσιο και το πρώτο κρησφύγετο του Γρίβα, σε ιστορικό μουσείο μόνο αντιδράσεις και εντάσεις μπορεί να προκαλέσει ανάμεσα σε όσους υπερασπίστηκαν τη συνταγματική τάξη και τη νόμιμη Κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από τις παράνομες ενέργειες της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ που είχε ως αρχηγό τον ολετήρα της Κύπρου Γρίβα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρώτη έντονη αντίδραση από τις οικογένειες των πεσόντων της κοινότητας Χλώρακας κατά το πραξικόπημα και την εισβολή, οι οποίες ενυπόγραφα εξέδωσαν ανακοίνωση, καταδικάζοντας απερίφραστα την απόφαση του Κ.Σ. Χλώρακας για αγορά της συγκεκριμένης οικίας εξ΄ ημισείας με το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και μετατροπή της σε Μουσείο Ιστορίας και Αγώνα.

Η Χλώρακα, κοινότητα της Αντίστασης και της Δημοκρατίας, έδωσε ήρωες στον αγώνα κατά της εγκληματικής δράσης της ΕΟΚΑ Β και του Γρίβα.

Καλούμε λοιπόν τους Συνδέσμους των Αντιστασιακών, αλλά και τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο ξεχωριστά να αντιδράσει στην απονομή τιμών στον ολετήρα της Κύπρου.

Καλούμε εκ νέου τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επίσημα επί του συγκεκριμένου ζητήματος.”