Εκλέχθηκε το 116ο Κογκρέσο στις ΗΠΑ

Kόκκινη η Γερουσία , μπλέ η βουλή στις ΗΠΑ. Έκλεισαν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν για το 116ο Κογκρέσο της χώρας. Τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακτούν οι Δημοκρατικοί, όπως ανακοινώνουν όλα τα αμερικανικά δίκτυα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κατέγραψαν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές και προηγούνται στη Βουλή, το προαναγγελθέν «μπλε κύμα» κατά του Τραμπ δεν εμφανίστηκε, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ανθίστατο σθεναρά, ιδιαίτερα στην Φλόριντα. Δύο χρόνια μετά την νίκη του Τραμπ, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή πολιτική ή διπλωματική εμπειρία, οι Αμερικανοί συνωστίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα.

Μάλιστα, στην πρώτη αντίδρασή του ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλά για τεράστια επιτυχία και ευχαριστεί όλους για αυτό: Τα πρώτα αποτελέσματα προαναγγέλλουν την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται σε θέση να ενισχύσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στην Γερουσία και αφού γύρω στις 7:18 (ώρα Κύπρου) έκοψαν το νήμα του 50+1, είναι και επίσημα οι νικητές.

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς είναι η δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον που επικράτησε στην Βιρτζίνια και η Ντόνα Σαλάλα στην Φλόριντα. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα - κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.