Η Στερεά Ελλάδα στον πόλεμο του 40.

Ένα ραδιοφωνικό θεματικό επετειακό αφιέρωμα για το ΟΧΙ των Ελλήνων από το Ράδιο Πάφος Παγκύπρια την Κυριακή 28 Οκτωβρίου και ώρα 8.00πμ.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος αποτέλεσε μια πολύ σκληρή περίοδο για όλη την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα.

Στις μάχες με Ιταλούς και Γερμανούς σε Πίνδο, Αλβανία και Οχυρά, θυσιάστηκαν πάνω από 350 Φθιωτείς πολεμώντας τον εισβολέα την περίοδο 1940-41, με το 42ο σύνταγμα Ευζώνων της Λαμίας να διακρίνεται από τις πρώτες μέρες της ιταλικής εισβολής σε σειρά μαχών στην Ήπειρο και την Αλβανία.

Η ραγδαία όμως γερμανική εισβολή την 6η Απριλίου 1941 και η πρωτοφανής ισχύ της, προκάλεσαν την κατάρρευση του ελληνικού στρατού στη Μακεδονία ενώ το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα αδυνατούσε να αντιτάξει σθεναρή άμυνα.

Οι Γερμανοί εισβολείς βομβάρδισαν τη Λαμία τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 1941 και την 20η του μήνα, Κυριακή του Πάσχα, ενώ ο στρατηγός Τσολάκογλου συνθηκολογώντας παρέδιδε στους Γερμανούς τη στρατιά Ηπείρου, οι γερμανικές μεραρχίες έμπαιναν στη Λαμία.

Έτσι άρχιζε η σκοτεινή περίοδος της κατοχής με τον ιταλικό στρατό να αναλαμβάνει τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας (8 Σεπτεμβρίου 1943), ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι Γερμανοί.

Στις 18 Οκτωβρίου οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Λαμία και την επομένη οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ με τον Άρη Βελουχιώτη μπήκαν στην ελεύθερη πλέον πόλη.

Μια νέα δύσκολη περίοδος ξεκινούσε για το λαό της Φθιώτιδας.

Το κόστος της αντίστασης, σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές, ήταν ανυπολόγιστο.

Οι κατακτητές προέβησαν σε συστηματικούς εμπρησμούς δεκάδων χωριών και χιλιάδων οικιών, ομηρίες, τρομοκρατία, βασανιστήρια, εκτελέσεις αντιστασιακών και μαζικές δολοφονίες εκατοντάδων αθώων αμάχων ως αντίποινα, σε μια προσπάθεια να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του φθιωτικού λαού.

Αποκορύφωμα, οι εκτελέσεις των 150 ομήρων στη Λαμία (2 Απριλίου 1944), των 106 στον Αγ. Στέφανο ως αντίποινα για την ανατίναξη του Κουρνόβου (6 Ιουνίου 1943), των 65 αμάχων σε Ν. Μοναστήρι και Ομβριακή την περίοδο 1942-1944, των 29 ως αντίποινα για την ανατίναξη του Γοργοποτάμου (αρχές Δεκεμβρίου του 1942), των 25 σε Αμφίκλεια και Αταλάντη (τον Απρίλιο και Μάιο του 1943), οι ολικές καταστροφές της Τιθορέας , της Υπάτης )και της Σπερχειάδας τον Ιούνιο του 1944), της Μακρακώμης και των χωριών της δυτικής Φθιώτιδας αρχές Αυγούστου του 1944).