Πλαστικοί ωκεανοί: Το ΕΚ υποστηρίζει την απαγόρευση πλαστικών μέχρι το 2021.

Κατά την σύνοδο της ολομέλειας του Ε.Κ το τριήμερο 22- 25 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο έλαβε τις πιο κάτω αποφάσεις :

• Απαγόρευση σε μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), καλαμάκια και αναδευτήρες από το 2021

• Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν στον κατάλογο πλαστικών τις ελαφριές πλαστικές σακούλες, οξοπλαστικά, ορισμένα πολυστυρένια

• Μέτρα μείωσης της χρήσης πλαστικών όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις

• Μέτρα κατά των φίλτρων τσιγάρων και εγκαταλελειμμένων στις θάλασσες αλιευτικών εργαλείων.

Πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, ξυλάκια μπαλονιών ή μπατονέτες θα απαγορευτούν, σύμφωνα με νομοθετική πρόταση που ενέκρινε το ΕΚ χθές Τετάρτη.

Τα προϊόντα αυτά, στα οποία οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης, θα απαγορευτούν από τις ευρωπαϊκές αγορές από το 2021 κι έπειτα.

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν στον κατάλογο πλαστικών που θα απαγορευτούν από την ευρωπαϊκή αγορά από το 2021 και μετά τις πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες, προϊόντα από οξοδιασπώμενο πλαστικό, όπως σακούλες ή συσκευασίες, και προϊόντα συσκευασίας γρήγορου φαγητού από διογκωμένο πολυστυρένιο.

Εθνικοί στόχοι μείωσης για άλλα μη απαγορευμένα πλαστικά Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν έως το 2025 με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» την κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων πλαστικών για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες χάμπουργκερ μιας χρήσης, οι συσκευασίες σάντουιτς ή συσκευασίες φρούτων, επιδόρπιων ή παγωτών.

Τα κράτη μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Κάνοντας τους παραγωγούς πιο υπεύθυνους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων από τα εν λόγω προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, επεξεργασίας και συλλογής απορριμμάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης.

Επόμενα βήματα.

Η έκθεση που συνέταξε η Frédérique Ries (ALDE, BE), εγκρίθηκε με 571 ψήφους υπέρ 53 κατά και 34 αποχές.

Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο όταν οι Υπουργοί συμφωνήσουν στη θέση τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι από πλαστικό.

Τα προϊόντα που καλύπτονται από την εν λόγω απαγόρευση αποτελούν το 70% όλων των ειδών απορριμμάτων που βρίσκονται στις θάλασσες.

Λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσης του, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.

Πλαστικά κατάλοιπα βρίσκονται σε θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες και πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή, και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.