ΔΗ.ΠΑ.

Για την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός νέου κόμματος στον κεντρώο χώρο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, την επομένη της ιδρυτικής διακήρυξης.

Σκιαγραφώντας το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα της ΔΗΠΑ, ο κ. Καρογιάν μίλησε για ένα κεντρώο κόμμα, το οποίο τείνει χέρι συνεργασίας προς όλες τις κομματικές δυνάμεις.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την παρουσία στις προσεχείς Ευρωεκλογές, είπε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Καρογιάν διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν τοποθετείται ούτε στη συμπολίτευση, ούτε στην αντιπολίτευση.

«Μας ενδιαφέρει να πάει μπροστά ο τόπος» πρόσθεσε, αναφέροντας πως «όταν η Κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει πολιτικές που ωφελούν τον τόπο θα τις επικροτούμε».

Πρόσθεσε πως «όταν οι κυβερνητικές πολιτικές δεν ωφελούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, είτε πρόκειται για το Κυπριακό, είτε την οικονομία, είτε την εσωτερική διακυβέρνηση, τότε η Κυβέρνηση θα μας βρίσκει απέναντι».

Για το Κυπριακό, δήλωσε ότι το νέο κόμμα επιθυμεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και ότι η ΔΔΟ πρέπει να είναι το πλαίσιο επίλυσής του, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα ότι το κατατεθέν πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αποτελεί καλή βάση συζήτησης. Σημείωσε ότι τα θέματα ασφάλειας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στις συνομιλίες.

Όσον αφορά την Οικονομία, εξέφρασε υποστήριξη προς το μεικτό σύστημα, ενώ τόνισε την επιδίωξη στήριξης της μεσαίας τάξης και των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.