Παρέμβαση Ευρωβουλευτή Δημήτρης Παπαδάκη για τις νέες τουρκικές απειλές για το οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με αφορμή τις νέες απειλές που εξαπολύει η Τουρκία εναντίον της Κύπρου ύστερα από τη διαγωνιστική διαδικασία που έθεσε σε λειτουργία η Κυπριακή Δημοκρατία για την παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) απέστειλε σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος διαμηνύουν ότι θα εμποδίσουν οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο επιχειρήσει να διεξάγει δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 7 ενώ η Τουρκία θα επιχειρήσει με το δικό της γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις.

Όπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής, η Τουρκία επιμένει για άλλη μια φορά σε πλήρη αμφισβήτηση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για παράνομες διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Παπαδάκης ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας αλλά και τί μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ως πλήρους κράτους μέλους της ΕE.