Πολιτιστικές εκδηλώσεις για σήμερα Πέμπτη.

Στιγμές στο Μουσείο Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο της σειράς «Στιγμές στο Μουσείο» παρουσιάζει τη χορευτική παράσταση του Παναγιώτη Τοφή «Never Been Missed», στο χώρο του ιδρύματος στη Φανερωμένη.

Δύο σώματα καλωσορίζουν μια απροσδιόριστα μεταβαλλόμενη άυλη ενέργεια, η οποία εισέρχεται διακριτικά στον χώρο.

Η σταδιακά εξελισσόμενη αυτοδυναμία της μη ορατής ενέργειας ορίζει ένα ασυνήθιστο κινητικό ταξίδι, κατά το οποίο ξυπνάει προσωπικές μνήμες και δοκιμάζει σωματικά όρια..

Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, 7.30μ.μ. & 8.30μ.μ. 22128157.

Θρησκευτική ζωή και τέχνη «Θρησκευτική ζωή και Τέχνη» είναι ο τίτλος της τρίτης σε σειρά ειδικής ξενάγησης που παρουσιάζει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στην περιοδική έκθεση «Λευκωσία:

Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας.

Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος».

Η ξενάγηση θα δοθεί από δύο καταξιωμένους βυζαντινολόγους και αναλύει την τέχνη των φορητών εικόνων, των τοιχογραφιών, ενώ σχολιάζει αντικείμενα ιδιωτικής λατρείας της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής περιόδου.

Λευκωσία, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, 6.30μ.μ. 22661475.

Συνθέτες της Διασποράς Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος συνεχίζεται με μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ πέντε σημαντικών συνθετών της διασποράς, από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να διεκδικήσουν μια διεθνή καριέρα στο εξωτερικό:

Βάσσος Νικολάου (Κύπρος / Γερμανία),

Εύης Σαμμούτης (Κύπρος/ ΗΠΑ),

Ανδρέας Τσιάρτας (Κύπρος / Ηνωμένο Βασίλειο),

Σιμάκου (Αλβανία/ Ηνωμένο Βασίλειο),

Χόρχε Γκρόσμαν (Περού/ ΗΠΑ).

Λευκωσία, The Shoe Factory, 7.30μ.μ. 22663871.

«Hondros» Ο φωτορεπόρτερ Κρις Χόντρος, εργαζόταν στην Getty Images.

Κάλυψε σημαντικά γεγονότα της εποχής μας όπως τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία και το χάος της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Ο Χόντρος σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε αποστολή στη Λιβύη το 2011 σε επίθεση στην οποία έχασε τη ζωή του και ο φωτορεπόρτερ Τιμ Χεδέρινγκοτν, κατά την κάλυψη ένοπλης εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση Καντάφι.

Λευκωσία, Φωτοδός, 7.30μ.μ. 99610424.

Ελεύθερη είσοδος.

Χώροι τεχνο-κοινωνικής πολιτικής.

Το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργανώνει στις 11 και 13 Οκτωβρίου στο υπόγειο του Πολυδύναμου Κέντρου Λακατάμειας, εργαστήριο-συζήτηση για τα Hackerspaces και τον ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν ως χώροι τεχνο-κοινωνικής πολιτικής.

Το εργαστήριο διενεργείται στα αγγλικά υπό τη καθοδήγηση του Δρ. Λέανδρου Σαββίδη. Διερευνά τη κουλτούρα των «Makers», όπου η τεχνολογία και οι κατασκευές αποτελούν πειραματικές και πρακτικές δραστηριότητες εκτός του επαγγελματικού εργαστηρίου.

Λευκωσία, Makerspace, Πολυδύναμο Κέντρο Λακατάμιας, 6-9μ.μ.