Το τριπλό κυπριακό «θαύμα».

Για μια θέση στους ομίλους ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και ΑΕΚ θα προσπαθήσουν μέσω των επαναληπτικών αγώνων των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ να εξασφαλίσουν πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης και να πετύχουν κάτι που δεν πετύχαμε ποτέ ως χώρα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Να έχουμε δηλαδή τρεις ομάδες μας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην ίδια αγωνιστική περίοδο.

Ο ΑΠΟΕΛ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αστάνα στο Καζακστάν, η ΑΕΚ αυτό της Τρέντσιν Σλοβακίας στην «ΑΕΚ Αρένα» και ο Απόλλων αυτό της Βασιλείας Ελβετίας στο ΓΣΠ.

Οι πρώτοι αγώνες έγιναν την Πέμπτη 23 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν το βράδυ της Πέμπτης (30/8).

Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τα κανάλια της Cytavision και ραδιοφωνικά από τον Active (107.4 & 102.5).

Σε ενδεχόμενο που γίνει πραγματικότητα το τριπλό κυπριακό «θαύμα», θα είναι μια σημαντική ευκαιρία και για την Κύπρο να ανέβει θέση στη βαθμολογία της UEFA και συγκεκριμένα ένα τουλάχιστον σκαλοπάτι.

Αυτό θα ισχύσει βέβαια, ή αν προτιμάτε, θα ισχυροποιηθεί σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα ομάδων που εκπροσωπούν άλλες χώρες, κοντινές της Κύπρου στη βαθμολογία.

Στα προκριματικά των δύο διοργανώσεων, κάθε νίκη χαρίζει 1.000 βαθμούς σε κάθε ομάδα και κάθε 500 για ισοπαλία.

Στη φάση ομίλων οι βαθμοί διπλασιάζονται.

Η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ χαρίζει 4.000 βαθμούς.

Για ισοπαλίες η Κύπρος κερδίζει 250 βαθμούς, ενώ στα προκριματικά παίρνει 250 για νίκη και 125 για ισοπαλία.

Με την παρουσία των ομάδων μας στην τρέχουσα σεζόν, ολοκληρώνεται η πενταετία 2014/15-2018/19 και όποια ωφελήματα προκύψουν σε περίπτωση που επιτευχθεί ο άθλος και ανέβει η Κύπρος σκαλοπάτι, θα ισχύσουν για τη μεθεπόμενη περίοδο 2020-21, καθώς αυτό ισχύει με βάση τους κανονισμού.

Όπως έγινε δηλαδή τη σεζόν 2014-15 όταν η Κύπρος μέσω της 15ης θέσης που κατέλαβε προηγουμένως, εκπροσωπήθηκε από δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ.

Η Κύπρος τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην 18η θέση με 22.175 βαθμούς από την πενταετία 2014-2019 η οποία θα καθορίσει τα ωφελήματα που θα έχουν οι ομάδες μας που θα εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο την περίοδο 2020-21.

Ποια είναι αυτά; Πάλι θα εξασφαλίζουν θέση στα προκριματικά τέσσερις ομάδες μας, αλλά θα αρχίζουν από τον β’ γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (η πρωταθλήτρια), από τον γ’ γύρο του Γιουρόπα (η κυπελλούχος) και από τον β’ γύρο του Γιουρόπα η δευτεραθλήτρια.

Η ομάδα που θα τερματίσει στην 3η θέση, θα αρχίσει από τον α’ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Φέτος, όλες οι ομάδες άρχισαν τις υποχρεώσεις τους από τον α’ προκριματικό, εξαιρουμένης της κυπελλούχου ΑΕΚ, η οποία άρχισε από τον β’ προκριματικό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαναληπτικών αγώνων (Πέμπτη 30 Αυγούστου) 17:00 Αστάνα – ΑΠΟΕΛ (Cytavision 1).

18:30 ΑΕΚ – Τρέντσιν (Cytavision 2).

20:00 Απόλλων – Βασιλεία (Cytavision 1).

Τα αποτελέσματα των πράτων αγώνων (Πέμπτη 23 Αυγούστου) Τρέντσιν – ΑΕΚ 1-1 ΑΠΟΕΛ – Αστάνα 1-0 Βασιλεία – Απόλλων 2-3.