Ο προεδρος της ΕΔΕΚ Μαρινος Σιζοπουλος που ειχε την ευθυνη για τον φακελο της Κυπρου.

Η κυπριακή τραγωδία αποκαλύπτεται και αναβιώνει μέσα από τα ντοκουμέντα του πορίσματος για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως αυτό αποτυπώθηκε μέσα από στοιχεία και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου την περίοδο 2006-2011.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας μακροχρόνια σχεδιαζόμενης προδοσίας εις βάρος της Κύπρου σημειωνει ο προεδρος της ΕΔΕΚ Μαρινος Σιζοπουλος που ειχε την ευθυνη για τον φακελο της Κυπρου.

Μίας προδοσίας , συνεχισε, η οποία εξυπηρέτησε την τουρκική πολιτική στο νησί, διαμέσου της εγκληματικά και ενίοτε συνειδητά αφελούς στάσης της στρατιωτικής Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β.

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι η ενεργοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών ξεκινησε από την δεκαετια του 50 και συνεχίστηκε με την ένοπλη ανταρσία του Δεκεμβρίου του 1963, την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση και τη δημιουργία αμιγώς τουρκοκυπριακών θυλάκων με τη βίαιη μετακίνηση σε αυτούς των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ.Σιζοπουλος απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε ότι με ενδεχομενη δολοφονία του Μακαρίου επιτυγχανόταν μεν η απομάκρυνσή του από την προεδρία, δεν προκαλείτο όμως συνταγματική εκτροπή ώστε να δικαιολογηθεί η τουρκική εισβολή και η κατοχή εδαφών για την επιβολή της επιδιωκόμενης λύσης (διπλής ένωσης).

Ο ενδεδειγμένος λοιπόν τρόπος ήταν η πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, μη αποκλειόμενης φυσικά και της δολοφονίας του.

Το πραξικόπημα και η εισβολή ήσαν οι δύο φάσεις του ίδιου σχεδίου που εκκολάφθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αυτό τεκμηριώνεται μέσα από το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1974, το οποίο υπογράφει ο γενικός του γραμματέας Γιόζεφ Λουνς.

Ειπε ακομη ότι επιβεβαιωτικά στοιχεία της συνεργασίας της χούντας με την τουρκική κυβέρνηση για την ανατροπή του Αρχ. Μακαρίου και την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την κατάληψη εδαφών για να επιβληθεί η λύση της διπλής ένωσης και κατ’ επέκταση της αποτροπής αναβάθμισης της σοβιετικής επιρροής, περιέχονται σε μεγάλο αριθμό εγγράφων, μεταξύ των οποίων και τα πρακτικά της συνάντησης των αντιπροσωπειών της χούντας και των ΗΠΑ στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου 1974.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ