Στην Ευρώπη οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται.

Η ανάπτυξη της οικονομίας προέρχεται αφενός μεν από τη θετική ψυχολογία που επικρατεί σε μια αγορά αλλά και από την διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες δήλωσε ο Οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης.

Ο κ. Γιασεμίδης επεσήμανε ότι η Αμερική κατάφερε να βγει γρηγορότερα από την κρίση επειδή η Κεντρική της Τράπεζα αντέδρασε γρήγορα διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά, και μειώνοντας τα επιτόκια στο μηδέν.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εφάρμοσε την ίδια πολιτική τα τελευταία 3,5 χρόνια επιχειρώντας παράλληλα να αυξήσει και τα ποσοστά του πληθωρισμού στο 2% γεγονός που δεν είναι τόσο εύκολο εξαιτίας και των πολύ μειωμένων τιμών στο πετρέλαιο.

Παρόλα αυτά είπε ο κ. Γιασεμίδης επειδή φαίνεται ότι και στην Ευρώπη οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται η ΕΚΤ σχεδιάζει την σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων.

Ο κ. Γιασεμίδης κληθείς να σχολιάσει εάν τα ΜΕΔ θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για την Κύπρο ώστε να εισέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι οι αναδιαρθρώσεις είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται οι τράπεζες να προχωρήσουν με νέα εργαλεία.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ