Πολιτιστική αντζέντα.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Charlotte Rampling, ο Ελληνογάλλος ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής και η κιθαρίστας Βαρβάρα Γύρα παρουσιάζουν επί σκηνής τη λογοτεχνική συνάντηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και της Marguerite Yourcenar, σε επιμέλεια του Jean-Claude Feugnet στο νέο Μαρκιδειο Θεατρο το Σαββατο στις 8.30 το βραδυ.

Η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος και ποιήτρια ήταν η πρώτη που μετέφρασε τα έργα του Αλεξανδρινού στα γαλλικά ενώ έγραψε και την κριτική παρουσίαση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στην παράσταση, κυρίαρχη είναι η ποίηση του Καβάφη, την ώρα που τα κείμενα της Yourcenar, χάρη και στη γυναικεία ευφυΐα και την υψηλή ευαισθησία της, αναδεικνύουν γνωστές και μυστικές πτυχές του καβαφικού έργου, δίνοντας έμφαση στις παραμέτρους του έρωτα και του θανάτου, της μοναξιάς, της πολιτικής διάστασης, της υπαρξιακής και βιολογικής φθοράς.

Το γεγονός ότι ο ανακαινισμένος χώρος του Μαρκιδείου φιλοξενεί την απαγγελία τόσο σπουδαίων λογοτεχνικών έργων προσδίδει στην παράσταση μια ακόμα πιο έντονη ιδιαιτερότητα.

H παράσταση θα είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Μια από τις δέκα δράσεις του Akamas Project και της υποδομής που αφήνει πίσω της η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είναι η δημιουργία της περιπατητικής διαδρομής- του κυκλικού μονοπατιού μελέτης της φύσης «Ματσικόριδο» στην κοινότητα των Πάνω Αρόδων, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Δασών.

Τα εγκαίνια του μονοπατιού θα γίνουν στην πλατεία της κοινότητας την Κυριακη στις 11.30 το πρωι που είναι η αφετηρία και το τέρμα της διαδρομής.

Οι περιπατητές μπορούν να επιλέξουν την μικρή κυκλική διαδρομή μήκους 6 χιλ. που περνά μέσα από αμπέλια και το βιότοπο των Ματσικόριδων ή την μεγάλη διαδρομή μήκους 10 χιλ. απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα των φαραγγιών του Ακάμα και της θάλασσας του Ακάμα.

Κατά μήκος της διαδρομής οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τη χλωρίδα του μονοπατιού, με τη σήμανση 25 σημαντικών ειδών της Κυπριακής χλωρίδας από το Τμήμα Δασών.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετέχει και στηρίζει η Περιβαλλοντική Ομάδα Cyprus from air. Συντονίστρια Akamas Project: Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου Είσοδος ελεύθερη.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ