Θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ε.Ε σε ζητήματα ασφάλειας.

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας είχε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και εισηγήσεις προς τη διαπραγματευτική ομάδα τον Αύγουστο του 2016 τις οποίες κρίνει επωφελές να επαναφέρει στο προσκήνιο ενόψει της επικείμενης διάσκεψης της Γενεύης δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ Παύλος Παύλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλου ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η αναζήτηση λύσης μέσω της τρέχουσας διαδικασίας συνομιλιών θα διευκολυνθεί αν έγκαιρα μετακινηθεί η βάση συζήτησης στο θέμα της ασφάλειας από τις συμφωνίες του 1960, προκειμένου να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες και στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, όσο και στις νέες συνθήκες και δεδομένα που μεσολάβησαν τα τελευταία 57 χρόνια.

Οι συνθήκες είναι πλέον πολύ διαφορετικές, σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο τοπικών δεδομένων.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το εάν το περιεχόμενο του νέου κοινού εγγράφου που ετοιμάζουν τα ΗΕ αλλοιωθεί εξαιτίας παρεμβάσεων και των δύο πλευρών γεγονός που ενδεχομένως να φέρει προβλήματα στην διαδικασία.

Καταλήγοντας ο κ. Παύλου είπε ότι εφόσον συνυπολογιστεί και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη ΝΑ Μεσόγειο και η συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ε.Ε σε ζητήματα ασφάλειας κάτι που προβλέπεται και από τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ