Όταν λειτουργούν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος είχε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης μετά από πρόσκληση του ιδίου του Δημάρχου αλλά και μετά από τις καταγγελίες που είχαν φθάσει με επιστολές στην Υπηρεσία του από δύο δημοτικούς Συμβούλους τον Εύρο Λοιζίδη και τον Βάσο Δημητρίου.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι στις επιστολές τους είχαν καταγγείλει τον Δήμο Πάφου για λανθασμένη διαχείριση των συμβολαίων που αφορούν τα έργα που γίνονται στην Πάφο ενώ μιλούν για σοβαρές κακοτεχνίες, καθυστερήσεις αλλά και παράλειψη τήρησης των προδιαγραφών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι σήμερα επισκέπτονται την Πάφο ο Γενικός Ελεγκτής συνοδευόμενος από τον Ανώτερο Λειτουργό Εσωτερικού Ελέγχου αλλά και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αλλαγών και απαιτήσεων για την εξέταση των 9 έργων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάφο και τα οποία συγχρηματοδοτούνται είτε από το κράτος είτε από την Ε.Ε.

Ως η αναθέτουσα αρχή είπε ο κ. Φαίδωνος θα πρέπει να είμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους ώστε τόσο τα έργα να ολοκληρωθούν στην ώρα τους αλλά και σε λογικό κόστος όπως τα έργα απαιτούν για να συμπληρώσει ότι η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και η εμπλοκή του όλο αυτό το διάστημα μέσα από την διαδικασία ελέγχου βοηθά τον δήμο να διαχειρίζεται τα συμβόλαια κατά τρόπον που εξασφαλίζει την διαφύλαξη των δημόσιων πόρων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η στενή μας συνεργασία με την Επιτροπή Αλλαγών και απαιτήσεων είπε ο Δήμαρχος Πάφου είναι πολύ σημαντική αφού στο παρελθόν οι αλλαγές στα συμβόλαια ήταν η πηγή των σκανδάλων.

Ο Γενικός Ελεγκτής σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου για την πρόσκληση που τους απεύθυνε να επισκεφθούν σήμερα στην Πάφο μαζί με την Υπηρεσία Αλλαγών και απαιτήσεων η οποία διαχειρίζεται από τον Απρίλιο του 2016 εγκρίσεις απαιτήσεων για τα έργα που αφορούν την Πάφο.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί σήμερα είναι ότι όταν λειτουργούν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι όταν υπάρχει στενή συνεργασία της αναθέτουσας αρχής με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους τότε προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει τεχνικό έργο που να μην χρειαστεί αλλαγές στην αρχική του σύμβαση εκείνο που πρέπει όμως να διασφαλίζεται είναι ότι αυτές οι αλλαγές να είναι σε λογικά πλαίσια και να κρίνονται αναγκαίες από την αρμόδια επιτροπή.

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η αλλαγή απαιτήσεων των συμβολαίων ήταν το βασικό εργαλείο που για χρόνια γινόταν υφαρπαγή κεφαλαίων πράγμα που διαπιστώσαμε και στα έργα του ΣΑΠΑ αλλά και σε άλλα έργα που η αναθέτουσα αρχή δεν ήταν το κράτος.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ