Είχε καεί και στο παρελθόν.

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί το δάσος της περιοχής της Αργάκας, με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να προσπαθούν να αποτιμήσουν την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή το περασμένο Σάββατο.

Η φωτιά έχει κατακαύσει έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιόμετρων δάσους παρασύροντας στον όλεθρο δέντρα ύψους πέραν των 20 μέτρων και ηλικίας μισού αιώνα ζωής.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης σε δηλώσεις του είπε ότι η φωτιά επεκτάθηκε αστραπιαία επειδή ξεκίνησε από αυλή σπιτιού η οποία γειτνίαζε με το δάσος, και λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεων 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή εξέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο κ.Τσιντίδης είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δάσους που καταστράφηκε είχε καεί και στο παρελθόν και είχε γίνει αναδάσωση.

Το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος αποτελείτο όπως είπε από αιωνόβια πεύκα κάποια από τα οποία είχαν ύψος μέχρι και 20 μέτρα.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια παρόλο που οι κάτοικοι των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος ενημερώνονται καθημερινά σχεδόν για τους κινδύνους που ελοχεύουν ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και επικρατούν άνεμοι.

Τόσο ο διευθυντής του Τμήματος Δασών όσο και ο Κοινοτάρχης Αργάκας δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε αναδάσωση της περιοχής που καταστράφηκε από την φωτιά.

Εν τω μεταξύ πρωτόγνωρη κινητικότητα παρατηρείται στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο αφού μετά την έκκληση του ΠΤΔ για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έχουν καταφθάσει πτητικά μέσα από το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Από το πρωί της Κυριακής βρίσκονται στην Βάση 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα από το Ισραήλ τα οποία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ενώ χθες έφθασαν και 2 Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ενώ στην βάση βρίσκονται και 2 ελληνικά ελικόπτερα σουπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Τόσο οι αποστολές όσο και τα εγχώρια πτητικά μέσα χρησιμοποιούν τις τελευταίες 48 ώρες την βάση για ανεφοδιασμό αλλά και στρατηγικό σχεδιασμό των κινήσεών τους.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ