Νομικές διαδικασίες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών.

Σειρά συναντήσεων με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα αρχής γενομένης από το ΑΚΕΛ και τον Γεν. Γραμματέα του Άντρο Κυπριανού θα έχει από σήμερα η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε μια σειρά από θέματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος από το 2011 χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Στην δήλωση αυτή προέβη  ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας Θεόδωρος Πετέλης.

Ο κ.Πετέλης κατήγγειλε ότι τα Κρατικά Νοσηλευτήρια παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα αφού από το 2011 έχουν παγοποιηθεί οι προσλήψεις, τα άτομα που αντικαθιστούν όσους αφυπηρετούν προσλαμβάνονται ως έκτακτοι με συμβάσεις εξαμηνιαίες ή ετήσιες, ενώ παράλληλα λόγω της οικονομικής κρίσης ο όγκος εργασίας των Κρατικών Νοσηλευτηρίων από 50% έχει εκτοξευτεί στο 80%.

Οι νοσηλευτές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται πολλές ώρες, να μην λαμβάνουν κανονικές άδειες αφού όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα έλλειψης κλινών.

Ο κ.Πετέλης επεσήμανε ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τόσο το Αρμόδιο Υπουργείο Υγείας όσο και το Υπουργείο Οικονομικών τα οποία αφορούν τόσο τις συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού, την καλύτερη στελέχωση των νοσηλευτηρίων και την αναγνώριση των διπλωμάτων των νοσηλευτών ως Πανεπιστημιακά όπως άλλωστε και είναι.

Εκτός από τις συναντήσεις με τα κόμματα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων η Συντεχνία Νοσηλευτών έχει δρομολογήσει και νομικές διαδικασίες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ