Ο Κουγιαλης στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ

 Ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος Νίκος Κουγιαλης ταχθηκε υπέρ του να επιτραπεί λελογισμένη ανάπτυξη σε ότι αφορά το διαχειριστικό σχέδιο της χερσονήσου του Ακαμα, δίνοντας ελπίδες στους κατοίκους της περιοχής.

Μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ ο Νίκος Κουγιαλλης υπενθύμισε ότι έγινε προεργασία με την μελέτη που έχει εκπονηθεί για την περιοχη Νατουρα.

Υπάρχει επίσης υπενθύμισε το διαχειριστικό σχέδιο για την εκτός Νατουρα περιοχή που συνορεύει με αυτήν.

Σε δυο συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες ο υπουργός θα ακούσει εκ νέου τις απόψεις των εμπλεκομένων κοινοτήτων, του ΕΤΕΚ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ιδιοκτητών γης και εκπροσώπων του ΕΒΕ Πάφου.

Ακολούθως θα συνέρθει η υπουργική επιτροπή η οποία θα διαμορφώσει τελική εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο με στόχο όπως επεσήμανε ο κ.Κουγιαλης να ληφθει τελική απόφαση το αργότερο στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο κ.Κουγιαλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι από την μια η λύση θα πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον αλλά από την άλλη θα πρέπει να δίνεται λύση για τους ιδιοκτήτες της γης που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Τεχνοκράτες θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα και θα καταλήξουν αφού ακούσουν όλους, υπογράμμισε, στην ενδεδειγμένη λύση.

Ο Νίκος Κουγιαλης είπε πάντως ότι απαιτείται κάποιου είδους ανάπτυξη στην περιοχή και για να προστατευτεί η περιοχή αλλά και για να προσελκύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Μπορούν να γίνουν ήπιες αναπτύξεις, κατέληξε, που να ενισχύουν τα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωριά τους.

Σημαντικές χαρακτήρισε τις θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας ο κοινοτάρχης Ιννιας Γιάγκος Τσιβικος ο οποίος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φόρα που υπάρχει τοποθέτηση υπέρ της ανάπτυξης με τόση σαφήνεια.

Οι κάτοικοι της περιοχής , συνέχισε, είναι αυτοί που έχουν προστατεύει για αιώνες το περιβάλλον του Ακαμα και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ταυτόχρονα όμως η πολιτεία θα πρέπει να αντιληφτεί κατέληξε ότι το κύριο συστατικό στοιχειό του περιβάλλοντος είναι ο άνθρωπος που επίσης θα πρέπει να προστατευτεί σημειώνοντας ότι αναμένει με ενδιαφέρον τον νέο κύκλο επαφών που αρχίζει για τον Ακαμα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ