Κάηκαν όλα

Στάχτη, αποκαΐδια ένα μαύρο καταθλιπτικό πέπλο και μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον και σε καλλιέργειες στην περιοχή της Θελετρας συνθέτουν την εικόνα που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά του Σαββατοκύριακου.

Υπολογίζεται ότι έχει καεί έκταση 170 εκταρίων, κοντά στο ενάμιση τετραγωνικό χιλιόμετρο, και έχουν προκληθεί ανυπολόγιστες ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά και φυτείες κυρίως στην Θελετρα αλλά και στην Γιολου, στον Καθηκα και στο Στρουμπι.

Ο πάτερ Ανδρέας Αρεστη με τον γιο του κινδύνεσυαν να καούν ζωντανοί στην προσπάθεια τους να σώσουν τα ζώα τους και τα μηχανήματα τους .

Τελικά περισσότερα από 20 ζώα αγελάδες , αιγοπρόβατα και ένα άλογο κάηκαν ενώ άλλα φέρουν σοβαρά εγκαύματα και είναι απίθανο να επιβιώσουν.

Στο ίδιο υποστατικό καταστράφηκαν γεωργικά μηχανήματα , ενώ σπίτια στο παλιό χωριό Θελετρα που έχει μετακινηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες λόγο γεωλογικής αστάθειας υπέστησαν ζημιές .

Ανυπολόγιστη ωστόσο είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί αφού κάηκαν υπέραιωνόβια δέντρα, κυρίως βελανιδιές στο μεγάλο φαράγγι ανάμεσα στην Θελετρα και στην Γιολου ενταγμένο στην ζώνη προστασίας Νατουρα αλλά και σε περιοχή ανάμεσα στην Γιολου και στο Στρουμπι.

Ενδεικτικό του μεγάλου όγκου της καύσιμης ύλης που κάηκε στην καταστροφική αυτή φωτιά είναι ότι οι καπνοί από την πυρκαγιά κάλυψαν ακόμη και την πόλη της Πάφου σε απόσταση πέραν των σαράντα χιλιομέτρων.

Οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν από σήμερα τις ζημιές τους αφού έχουν δει να γίνονται στάχτη σε λίγα λεπτά οι μόχθοι μιας ζωής αναμένοντας την στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθουν.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ