Συνεχίζεται το συνέδριο διαστήματος

Εταιρείες δορυφορικών εργασιών χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση τους ενώ τεχνολογίες του διαστήματος μπορούν να αναπτυχτούν και στην Κύπρο και να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς με την ανάπτυξη ορισμένων εφαρμογών.

Ο υπουργός συγκοινωνιών και έργων Μάριος Δημητριάδης χαιρέτισε την διεξαγωγή στην Πάφο του τρίτου διεθνούς συνεδρίου για την Τηλεπισκόπηση και την Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται την Πέμπτη τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αναβάθμιση της συνεργασίας της με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος.

Αυτό όπως τόνισε θα δώσει ώθηση στον τομέα και μεγάλα οφέλη στον τόπο. Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Διόφαντος Χ’’Μιτσης δήλωσε ότι το τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , που συνδιοργανώνει το συνέδριο μαζί με το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY, είναι υπέρ της προώθησης της καινοτομίας και της έρευνας και της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο Διόφαντος Χ’’Μιτσης ανέφερε ότι το συνέδριο ενδυναμώνει περισσότερο την προσπάθεια που γίνεται για προώθηση της διαστημικής τεχνολογίας στην Κύπρο.

Επίσης στηρίζει, είπε, την επερχόμενη πλήρη ένταξη της Κύπρου στον ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ με πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία και την στρατηγική θέση της χώρας .

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδικό εργαστήριο σε εφαρμογές τηλεπισκόπησης στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με 8 ομιλητές μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια του παγκόσμιου οργανισμού Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης Barbara Ryan με θέμα την διαχείριση μεγάλων δορυφορικών και τηλεπισκοπικών δεδομένων.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις με έξυπνα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη , τρισδιάστατους σαρωτές και φασματοράδιομέτρα.

Επίσης θα γίνει ειδική συνεδρία σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και παρακολούθησης των ΑΟΖ με δορυφορικά δεδομένα με ομιλητές από το ΙΣΡΑΗΛ και Ελλάδα με επίκεντρο τις νέες μεθόδους παρακολούθησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με χρήση της τηλεπισκόπησης.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο και παρακολουθούν πέραν των 150 συνέδρων από 35 διαφορετικές χώρες.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ