Επιδότηση της απασχόλησης

Το ζήτημα της επιδότησης της απασχόλησης αντί της απόλυσης για το εποχικό ωρομίσθιο προσωπικό, συζήτησε εκ νέου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δηλώσεις στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ , ο Πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής είπε ότι με βάση τα στοιχεία, το 2014 απασχολούνται ως εποχικοί ωρομίσθιοι εργάτες 1652 άτομα και για την 6μηνη απασχόλησή τους θα δαπανηθούν 13,5 εκ. ευρώ το χρόνο.

Για την κάλυψη της δαπάνης αυτής, η Βουλή ψήφισε νόμο με τον οποίο γίνονται επιπρόσθετες αποκοπές από τους δημόσιους υπαλλήλους 2% και από τους ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες από 0,8%, με στόχο την κάλυψη του κόστους απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων.

Όπως πρόσθεσε, από τις αποκοπές εισπράττονται 20 εκ. ευρώ και συνεπώς το κονδύλι δεν δαπανάται όλο για την απασχόληση των 1652, ενώ για ανεργιακό επίδομα για αυτούς δαπανάται ένα κονδύλι ύψους 8 εκ. ευρώ για τους 6 μήνες που είναι άνεργοι.

Το θέμα, όπως είπε, συζητείται στην Επιτροπή σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης της απασχόλησης στους 11 μήνες με την προϋπόθεση ότι τα ποσά που εισπράττονται από τις αποκοπές των δημοσίων και ωρομισθίων και τα χρήματα που δαπανώνται για το ανεργιακό να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση της συνέχισης απασχόλησης αντί της απόλυσης.

Αυτό, συνέχισε, έχει δύο στόχους: Πρώτον, στη μείωση της ανεργίας κατά 1652 άτομα, και δεύτερον να καλυφθούν ανάγκες της κρατικής μηχανής, οι οποίες είναι αυξημένες λόγω της αποχώρησης δημόσιων υπαλλήλων.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ