Αφιέρωμα στην ΕΟΚΑ

Επετειακό αφιέρωμα στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 παρουσίασε το ράδιο Πάφος στα πλαίσια της εκπομπής ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΦΟΣ με την συμμετοχή των αγωνιστών Γεώργιου Λιασιδη και Ζαχαρία Γεωργίου οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σωρεία παράτολμων ενεργειών και επιθέσεων που ανέλαβαν αγωνιστές της χαμηλής περιοχής Πάφου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Αναφέρθηκαν σε επιθέσεις με βόμβες επιτοπιου κατασκευής και νάρκες που πυροδοτηθηκαν κατά στρατιωτικών Βρετανικών οχημάτων αλλά και σε ενέδρες που αποτράπηκαν την υστάτη για διάφορους λόγους όπως η μεγάλη ενέδρα που προγραμμάτιζαν οι ομάδες της Χλωρακας, Κισονεργας, Ταλας και Πεγειας στην περιοχή της Καμηλας με επικεφαλής τον αγωνιστή Χρήστο Κκελη ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα των Βρετανών και Κυπρίων προδοτών μαζί με τον συναγωνιστή του Μιλτιάδη Στυλιανού στην περιοχή Απη.

Η συζήτηση άναψε όταν έγινε αναφορά από τον Γεώργιο Λιασιδη για τον ρόλο ,όπως είπε, που διαδραμάτισε το ΑΚΕΛ κατά την τελευταία κυρίως περίοδο του αγώνα λέγοντας ότι υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια κατά της οργάνωσης, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Πάφου Χάρη Κυριακίδη ο οποίος κάλεσε τον αγωνιστή ή να ανακαλέσει τα όσα είπε ή να τα τεκμηριώσει.

Ο Γιώργος Λιασιδης είπε ότι κατέχει τα ονόματα όσων οργανωμένα στο χωριό του την Χλωρακα ακολουθουσαν ανάλογες οδηγίες αλλά αρνήθηκε να τα αναφέρει δημόσια λέγοντας ότι θα φτάσει και εκείνη η ώρα ενώ ο Χάρης Κυριακίδης τόνισε ότι οι αναφορές είναι γενικές ,αόριστες και ατεκμηρίωτες και δεν θα πρέπει να δίνεται σημασία.

Στην εκπομπή συμμετείχε και ο πρώην κοινοτάρχης Αναριτας Αριστοκλης Χριστοφη γαμπρός του ήρωα της κοινότητας Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία του Ανδρέα Γεωργίου αλλά και στην δράση των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή της ανατολικής Πάφου.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ