Η κατάληψη του Μαυραλη

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τις μάχες του κτήματος.

Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Γεώργιος Βέργας στον οποίο ανατέθηκε η ευθύνη της επίθεσης στον Τουρκοκυπριακό θύλακα του Μουταλου από την δυτική πλευρά με αφορμή την χθεσινή επέτειο της κατάληψης του οχυρού «Μαυραλη» αφηγήθηκε στο ραδιο Παφος τις ανεπανάληπτες στιγμές της εφόδου των 70 περίπου ανδρών του λόχου τον οποίο ο ίδιος συγκρότησε και εκπαίδευσε με οδηγίες της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης.

Στον λόχο του Βέργα, όπως ήταν γνωστός, μετείχαν ψυχωμένα παλικάρια όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο Γεώργιος Βέργας από την Χλωρακα, την Εμπα, την Κισσόνεργα και την Πεγεια.

Ο Γεώργιος Βέργας αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό κατά το οποίο ο μακαρίτης ιερέας της Χλωρακας Παπακώστας δεν δίστασε να πει ψέματα προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος στην μάχη.

Ενώ όπως είπε ευλόγησε το στράτευμα τα μεσάνυκτα πριν από την πρωινή έφοδο ο ίδιος ο Βέργας του ζήτησε να αποχωρήσει, αν και ετοιμοπόλεμος.

Ο ιερέας ο οποίος έδειξε να υπακούει στην οδηγία έφυγε για να βρεθεί την αυγή δίπλα στους συναδέλφους του ζωσμένος τα άρματα όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Βέργας.

Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία περιέγραψε με λεπτομέρεια την μάχη που διεξήχθη κατά την οποία τραυματίσθηκε μόνο ένα μέλος του επιτιθεμένου λόχου ενώ οι Τουρκοκύπριοι είχαν σημαντικές απώλειες κατά την κατάληψη τελικά του οχυρού του Μαυραλη που στην ουσία σήμανε το τέλος της κυριαρχίας του θύλακα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ