Σχολή στην Ανδρολυκου

Σχολή ξερολιθιάς μέσω της αρχής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στοχεύει να δημιουργήσει στην Ανδρολυκου η διευθύντρια του διαχειριστικού σχεδίου της χερσονήσου του Ακαμα Αντωνία Θεοδοσίου.

Η κα. Θεοδοσίου δήλωσε στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ ότι οι ξερολιθιές της περιοχής αποτελούν ένα τεράστιο πλούτο αρχιτεκτονικής και γεωργικής παράδοσης ο οποίος κινδυνεύει να χαθεί επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα προγράμματα προστασίας.

Η Αντωνία Θεοδοσίου τόνισε ότι όσο χάνονται οι παλιές γενιές χάνεται και η γνώση για την κατασκευή των ξερολιθιών πολλές από αυτές που βρίσκονται στην περιοχή των χωριών του Ακαμα ανάγονται από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η κα. Θεοδοσιου σημείωσε ότι μαζί με την σχολή για τους μαστόρους ξερολιθιάς σε κατοπινό στάδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο και σχολή για εναλλακτικές καλλιέργειες ή για υπερτροφες που αποτελούν το μέλλον της γεωργίας.

Είπε ακόμη ότι θα μπορούσαν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής να συντονιστούν και να αξιοποιήσουν προγράμματα για την παραγωγή αλλά και την μεταποίηση των προϊόντων τους.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ