Η θεση Φακοντη για εγγυημενο εισοδημα

Απαντήσεις από την Κυβέρνηση ως προς το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ζητά το ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας κάθε Κύπριος πολίτης θα ανέμενε από την Κυβέρνηση να επιδείκνυε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία για αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης».

Αντ’ αυτού, είπε, «οι κυβερνώντες επιβάλλουν ακραίες πολιτικές λιτότητας και φορτώνουν επιπρόσθετα βάρη στις πλάτες των πολιτών μας, τους συνταξιούχους, τις οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα νεαρά ζευγάρια, τους νέους μας, τους ανέργους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Φακοντής συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας έχει αποτύχει και δεν μπορεί να δώσει λύσεις».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «προχωρεί στην μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας με την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Εξέφρασε την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι «το νέο, πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο προβάλλει η Κυβέρνηση ως μέτρο στήριξης των ευάλωτων ομάδων δεν θα επιφέρει καμιά βελτίωση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αντίθετα προμηνύει βαθύ κούρεμα στις παροχές και τα επιδόματα, καθώς και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας». Διερωτήθηκε «τι άλλο από ένα χρυσωμένο χάπι μπορεί να είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όταν για κάθε κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει το λαό, η απάντηση των Κυβερνώντων είναι ότι τη λύση θα δώσει τον Ιούλιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»;

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ