Διακοπή του συμβολαίου για μέγαρο

Στην άμεση διακοπή του συμβολαίου με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την ανέγερση του νέου δημοτικού μεγάρου Πάφου προχώρησε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου Πάφου.

Ο δήμαρχος Πάφου ζήτησε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να του δώσουν το περιθώριο μιας εβδομάδας ακόμη προκειμένου να παρουσιάσει στο σώμα εμπεριστατωμένη εισήγηση για αντιμετώπιση του προβλήματος νοουμένου ότι ακόμη οι εργασίες του νέου δημοτικού μεγάρου δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο ασφάλειας προκειμένου να εξασφαλιστούν και οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά να υπάρχει ασφάλεια και για τους περιοίκους.

Ο δήμος Πάφου οφείλει στον εργολάβο ποσό 300 περίπου χιλιάδων ευρώ για εργασία που έχει ήδη εκτελεστεί ενώ για να φτάσει το έργο στο επίπεδο ασφαλείας, μέχρι την πρώτη πλάκα δηλαδή χρειάζεται άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σιαηλης που μαζί με τον δήμαρχο Πάφου μειοψήφησαν στο θέμα αυτό χαρακτήρισε έκπληξη την απόφαση της καταπληκτικής πλειοψηφειας του δημοτικού συμβουλίου σημειώνοντας ότι αν και ήταν το πιθανότερο σενάριο ο χρόνος που επιλέγηκε ήταν λανθασμένος.

Με την απόφαση αυτή δεν προστατεύονται οι εκτελεσθείσες εργασίες και δεν λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα όπως είπε ενώ ταυτόχρονα ο δήμος μπαίνει σε μια μεγάλη δικαστική αντιδικία πλέον με τους εργολάβους και θα αναγκαστεί όπως εκτίμησε να πληρώσει μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης και της μη εξεύρεσης πόρων από τον δήμο για να συνερισθεί το έργο δεν ευθύνεται ο εργολάβος αλλά ο κακός προγραμματισμός του δήμου, όπως είπε.

Διαφορετική ήταν η θέση του δημοτικού συμβούλου Χρύσανθου Σαββίδη ο οποίος κατηγόρησε τους εργολάβους ότι δεν συνεργάστηκαν με τον δήμο στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όχι μόνο η τοπική αρχή αλλά ο τόπος ευρύτερα.

Κωλυσιεργούσαν σκόπιμα, είπε, και προσπαθούσαν να κερδίσουν συνεχώς χρόνο ενώ οι εργασίες και τα διατακτικά για πληρωμές έτρεχαν χωρίς ο δήμος να είναι σε θέση να μπορεί να πληρώσει τις εργασίες αυτές.

Ο δήμος, ανέφερε, θα βρει τους τρόπους να διασφαλίσει το έργο και τις εργασίες που έγιναν ακόμη και με άλλο εργολάβο μετά την απόφαση που έλαβε για διακοπή του συμβολαίου.

Οι τελικές τους εισηγήσεις ήταν του ιδίου κόστους, όπως είπε, και δεν έδιναν άλλη επιλογή στον δήμο.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ