Εορτάστηκαν τα 50χρονα του Αρχιεπισκόπου

Με πάσα λαμπρότητα γιόρτασε τα 50 χρόνια του από την ημέρα που χειροτονήθηκε ιερέας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, στη γενέτειρά του, Τάλα της Πάφου. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στο νεοανεγερθέντα ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, στην κοινότητα της Τάλας, από μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Κορωνίας εξ Αθηνών Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, και ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Ο Μητροπολίτης Κορωνίας Παντελεήμων, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ανέφερε πως δεν είναι αρμόδιος να κάνει απολογισμό των επτά χρόνων Αρχεπισκοπίας του Αρχιεπισκόπου. Αυτό, είπε, θα το αποτιμήσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ο Μητροπολίτης Κορωνίας απήντησε σε δύο αιτιάσεις κατά του Αρχιεπισκόπου όσον αφορά την ανάμειξη του στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και στα οικονομικά.

«Όσο το μαχαίρι του Αττίλα είναι καρφωμένο στην καρδιά της Κύπρου, με την πληγή να αιμορραγεί κανένας Κύπριος», είπε, δεν μπορεί να μένει αδιάφορος, το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος. Απήντησε και σ’ αυτούς που εκτιμούν πως η εκκλησία είναι ιερή γιατί ανήκει στο Θεό, λέγοντας πως κάνουν λάθος. Η εκκλησία, είπε, ανήκει στο λαό.

Ο Θεός, συνέχισε, «δεν χρειάζεται περιουσία, για αυτό ο Αρχιεπίσκοπος έχει υποχρέωση, σε συνεργασία με τη Σύνοδο και τους οικονομικούς του συνεργάτες, να αξιοποιεί με σύνεση και δέος την εκκλησιαστική περιουσία, και αυτό κάνει». Αναφερόμενος στα 50 χρόνια ιεράς ζωής, αγώνων αγωνίας και μόχθου του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Κορωνίας είπε «σας ευχόμαστε ο κοσμήτωρ της εκκλησίας να σας διατηρεί σώο, έντιμο και υγιή».

Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού συλλείτουργου τελέστηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του κτιρίου, στα υπόγεια του ναού του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, όπου βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλής χρήσης.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως η αγάπη του Θεού τον καταξίωσε να εγκαινιάσει σήμερα την αίθουσα πολλαπλής χρήσης που αποτελούσε για αυτόν ένα πνευματικό όνειρο και ένα χρέος προς την κοινότητα που τον γέννησε και που του προσέφερε – όπως είπε-, τα πρώτα του πνευματικά εφόδια για τον αγώνα της ζωής.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη πως στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε με τα υλιστικά και ευδαιμονιστικά ρεύματα της ζωής να έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα τους και να έχουν αλώσει τις ψυχές των νέων, το χρέος της εκκλησίας προς τη νεότητα της πατρίδας αλλά και γενικότερα προς το ποίμνιο της καθίσταται εντονότερο. Εκκλησία και Πολιτεία, είπε, έχουν ιερό χρέος να οδηγήσουν τις ψυχές των νέων μας στις ζωογόνες πηγές των ελληνοχριστιανικών μας ιδανικών.

Πρόσθεσε ακόμη πως, ως Ελληνισμός, οφείλουμε την ελευθερία μας και την ιστορική μας παρουσία στο χώρο των ελευθέρων κρατών του κόσμου στη χριστιανική μας θρησκεία και μόνο, όπως το διακήρυξε εμφαντικά ο μεγάλος εθνικός μας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος. «Αν τότε ζώντας κάτω από το φοβερό τουρκικό ζυγό μπορέσαμε να αντλήσουμε δυνάμεις από τις πηγές του χριστιανικού μας πνεύματος, να επαναστατήσουμε με τις ευλογίες της Εκκλησίας και να δημιουργήσουμε κράτος ελεύθερο, ασφαλώς το ίδιο επιβάλλεται να πράξουμε και σήμερα,» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της η κοινοτάρχης της Τάλας Αρετή Πιερίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Αρχιεπίσκοπο και του πρόσφερε εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου Τάλας ένα αργυρό ομοίωμα του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού.

Δίπλα από την αίθουσα πολλαπλής χρήσης στεγάζεται μουσειακός χώρο που περιλαμβάνει όλα τα δώρα που πρόσφεραν στον Αρχιεπίσκοπο κατά την επταετία του ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης ετοιμάζεται στον υπόγειο χώρο του Ιερού ναού και η δημιουργία βιβλιοθήκης.

 

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=245971&-V=articles