Κρατική χορηγία 5 εκ ευρώ στην Πάφο για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση και σημασία στον Πολιτισμό επενδύοντας στη δημόσια αξία του, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι διοργανώσεις, όπως το “Pafos Aphrodite Festival” πέραν από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, διδάσκουν και καλλιεργούν την αίσθηση της αρμονίας.Ανακοίνωσε δε κρατική χορηγία 5 εκ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Στο χαιρετισμό του στην έναρξη του 15ου “Pafos Aphrodite Festival” στο Μεσαιωνικό Κάστρο στο λιμανάκι της Πάφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θεωρεί τον Πολιτισμό κάτι απόμακρο. “Αντίθετα, ο Πολιτισμός ταυτίζεται με την καθημερινότητά μας. Η πατρίδα μας διαθέτει έναν πολιτισμό 9000 χρόνων, ο οποίος τροφοδότησε τη μακραίωνη ιστορική μας πορεία και την πλούσια σύγχρονη πολιτιστική μας δημιουργία. Για να δανειστώ τα λόγια του μεγάλου Άγγλου ιστορικού Arnold Toynbee, θα έλεγα ότι «ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι». Και εμείς, σε αυτό θα στοχεύσουμε”. Έτσι ώστε, πρόσθεσε, ο πολιτισμός μας να αναδειχθεί στη βάση δημιουργικών συνεργασιών, ώστε στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαπολιτισμικού διαλόγου, η σύγχρονή μας παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι να διανοίξει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι από τον περασμένο Μάιο η πόλη της Πάφου έχει και επίσημα λάβει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, επισημαίνοντας ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί απόδειξη ότι ο πολιτισμός κατέχει σημαντική θέση στη στρατηγική κάθε κράτους γιατί μπορεί να διασφαλίσει αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, δημιουργικότητα και καινοτομία.

 “Επιβεβαιώνοντας την ευαισθησία της, και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, η Κυβέρνηση θα παράσχει ουσιαστική βοήθεια στην Πάφο, για τις λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει όπως παρασχεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κρατική χορηγία της τάξης των 5 εκ ευρώ”, δήλωσε. Χαιρετίζοντας την έναρξη του «Pafos Aphrodite Festival» για 15η συνεχή χρονιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για έναν πολύ σημαντικό και επιτυχημένο πολιτιστικό θεσμό, που προβάλλει όχι μόνο την Πάφο αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.

Στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η όπερα «Το ελιξίριο του έρωτα» από το φημισμένο λυρικό οργανισμό Opera Futura της Βερόνας σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ανέφερε λέγοντας ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί σίγουρα ορόσημο στην εξέλιξη του θεσμού και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούν οι προσδοκίες όλων για μιαν υψηλού επιπέδου διοργάνωση.

Εξέφρασε, επίσης, την ειλικρινή του εκτίμηση για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι οργανωτές και οι σημαίνοντες παράγοντες της ευρύτερης κοινωνίας της Πάφου για την επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ και τη συνεχή ποιοτική αναβάθμισή του.

Η συλλογικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθεια αυτή και ο θετικός αντίκτυπος που το Φεστιβάλ έχει όχι μόνο σε ό,τι αφορά το πολιτιστικό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα και στην πολιτιστική αποκέντρωση, στην επίτευξη αστικής αναζωογόνησης και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αντανακλά τους στόχους και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησής μας, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.