Εκτακτη ολομελεια για Μουσουλμανους

Συνέρχεται σήμερα έκτακτα η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου Πάφου προκειμένου να εξετάσει το θέμα που δημιουργήθηκε με την μη συμμόρφωση των Μουσουλμάνων στο διάταγμα επιβολής για την κατεδάφιση παρανόμων κτισμάτων σε πολύ ευαίσθητη αρχαιολογική περιοχή, στον χώρο στάθμευσης της ΣΠΕ Κάτω Πάφου, ανάμεσα στον λόφο της Φάμπρικας και της στήλης του Αποστόλου Παύλου.

Δέκα μέλη του δημοτικού συμβουλίου με επιστολή τους προς τον δημαρχεύοντα Πάφου, αντιδήμαρχο Μάκη Ρουση αξίωσαν την σύγκληση έκτακτα της ολομέλειας για να συζητήσει το θέμα.

Ο Μάκης Ρουσης συγκάλεσε την συνεδρία τονίζοντας ότι φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα νέα στοιχεία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αρχικά φαίνεται να παρεμβαίνει στην υπόθεση ζητώντας από την τοπική αρχή να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε περιοχή όπου η απόλυτη δικαιοδοσία βρίσκεται στον κηδεμόνα διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών.

Η επίτροπος διοικήσεως σε επιστολή της προς τον δήμο σημειώνει επίσης ότι το δημοτικό συμβούλιο επέδειξε πρωτόγνωρη σπουδή και εγρήγορση για το θέμα αυτό ζητώντας να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι οι Μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται στην επαρχία Πάφου έχουν δημιουργήσει παράνομα κατασκευές σε Τ/Κ ακίνητο της περιοχής δημιουργώντας χώρο λατρείας.

Για τις ανάγκες πρόσφατης γιορτής ανέγειραν επίσης παράνομα και αποχωρητήρια στην περιοχή προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις τόσο κατοίκων της περιοχής όσο και του τμήματος αρχαιοτήτων και της τοπικής αρχής.

Και ενώ είχε ζητηθεί η άμεση άρση των παρανομιών οι μουσουλμάνοι όχι μόνο δεν παρουσιάζονται πρόθυμοι να απομακρύνουν τα παράνομα κτίσματα αλλά επικρίνουν τις αρχές ότι τους αντιμετωπίζουν με αρνητική προδιάθεση λόγο της θρησκείας τους.

Τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου επιμένουν ότι συνεργεία του δήμου θα πρέπει σήμερα που λήγει το διάταγμα επιβολής που επιδόθηκε να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών ενώ κάποιοι άλλοι συμμεριζόμενοι και την προτροπή του κράτους επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθεί ολιγοήμερη παράταση προκειμένου οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι να προχωρήσουν από μόνοι τους στις ενέργειες αυτές.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ