Θεόδωρος Αριστοδήμου: "Επιβεβλημένη η κατεδάφιση της πρώην οικίας Ιακωβίδη"

Μιλώντας αποκλειστικά στο Pafos Press σε μια εξομολήγηση εκ βαθέων η οποία θα συζητηθεί, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου «σπάει τη σιωπή του» και απαντάει σε όλα όσα καταλογίζουν στον ίδιο αλλά και την εταιρεία του ARISTO KTHMATIKH LTD για την κατεδάφιση της κατοικίας του πρώην Δημάρχου Πάφου, Ιάκωβου Ιακωβίδη.

Το κτίριο που αναγκαστήκαμε πρόσφατα να κατεδαφίσουμε, αποτελούσε δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, «κέντρο μη ελεγχομένων διερχομένων» ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου, και μάλιστα νεαρών με ποικίλους κινδύνους για τη ζωή τους. Στο κτίριο, το οποίο μετά την πυρκαγιά ήταν επικίνδυνα ετοιμόρροπο, μέχρι και οι υγειονομικές υπηρεσίες του ίδιου του Δήμου Πάφου μας τηλεφωνούσαν πως πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Δεν είχαμε άλλη επιλογή σημείωσε από την κατεδάφισή μας που έγινε καθαρά για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας. Έντονα παράπονα και καταγγελίες δεχθήκαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από κόσμο ο οποίος ζητούσε την άμεση επίλυση του προβλήματος με το συγκεκριμένο οίκημα για τους ίδιους λόγους.

«Την ανησυχία του για την κατάσταση που βρισκόταν το κτίριο», είπε ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, του μεταβίβασε λίγες μέρες πριν και ο πρώην ιδιοκτήτης της κατοικίας ο κ. Ιακωβίδης παροτρύνοντάς τον μάλιστα να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα κατεδάφισης του. Ποια θα ήταν η θέση μας, διερωτήθηκε, αν η κατοικία κατέρρεε λόγω και της κατάστασης στην οποία περιήλθε μετά και την πυρκαγιά και υπήρχαν θύματα; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη; Ποιος θα έφταιγε; Οι φωνασκούντες ή το Δημοτικό Συμβούλιο ή εμείς;»

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ;

Όταν αγοράσαμε το κτίριο, ανέφερε ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, σε έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως δεν πρόκειται για διατηρητέο. Αγοράσαμε το σπίτι πολύ μετά την καταστροφική πυρκαγιά του και δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση τα υπονοούμενα για διασύνδεση μας. Εμείς αγοράσαμε το σπίτι κατευθείαν από την οικογένεια Ιακωβίδη, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι διατηρητέο. Μήπως αυτοί που σήμερα με δυσφημίζουν, κόπτονται για την ιστορικότητα του κτιρίου, λειτουργούν με αυτό τον τρόπο για προσωπικά συμφέροντα και όχι γιατί ενδιαφέρονται πραγματικά για την ιστορική αξία του συγκεκριμένου κτιρίου;

Θέτω τα εξής ερωτήματα στον κύριο Βαγγέλη Μαυρονικόλα. Για πόσο καιρό διέμενε σε αυτό το σπίτι; Ποια η σχέση του με τους ιδιοκτήτες; Ήθελε ο ίδιος να το αγοράσει; Γιατί στα τόσα χρόνια που διέμενε σ’ αυτό δεν φρόντισε να γίνει διατηρητέο; Μήπως η ευαισθησία του για να γίνει διατηρητέο ήταν όταν δεν το αγόρασε; Η μεταβίβαση σε μας έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2013 και επαναλαμβάνω ήταν ήδη καμένο και βεβαίως όχι διατηρητέο. Όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται για το σπίτι, πού ηταν τόσα χρόνια; Γιατί δεν μερίμνησαν να γίνει διατηρητέο και να διαφυλαχθεί και η ιστορική του σημασία; Γιατί αντιδρούν τώρα, επειδή το αγόρασε η δική μας εταιρεία και δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον;

Ευλόγως καταλαμβαίνει ο καθένας ότι πίσω από αυτή την μεταχρονολογημένη έγνοια και το πρόσκαιρο ενδιαφέρον υπάρχουν αλλότρια κίνητρα εως και συμφέροντα. Που ήταν οι αρμόδιοι φορείς, πρόσθεσε, τόσο καιρό. τότε που το σπίτι ήταν σε καλή κατάσταση, ακόμη και τότε που το σπίτι κινδύνευε να καταρρεύσει μετά την πυρκαγιά. Γιατί δεν έσπευσαν στον Δήμο Πάφου, ή αυτοί που σήμερα βρίζουν, να το προστατεύσουν; Υποβάλαμε αίτηση για κατεδάφιση στις 29 Απριλίου 2013, τόνισε ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, χωρίς ωστόσο να λάβουμε καμία απάντηση από κανένα υπεύθυνο από την Δημοτική Αρχή ενώ τα προβλήματα με το συγκεκριμένο κτίριο μεγάλωναν και μαζί του και οι κινδύνοι.

ΑΓΩΓΕΣ και ΝΟΜΙΚΗ ΟΔΟΣ

Επειδή η κατάσταση με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την κατεδάφιση έχει και τα όριά της, είπε μιλώντας στο PafosPress ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, ως εταιρεία και ως πρόσωπο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα έννομα συμφέροντα μας και να κινηθούμε νομικά απέναντι σε όσους ατεκμηρίωτα και αβάσιμα προβαίνουν σε λιβελλογραφίες, ύβρεις και ψεύδη σε βάρος μας.

Εναντίον σε κάποιον απ’ αυτούς που λιβελλογραφούν χωρίς να τεκμηριώνουν τα πράγματα και τις απόψεις τους κατατέθηκαν ήδη αγωγές», είπε συγκεκριμένα. Αναφορικά με την αγωγή του Δήμου απέναντι στην εταιρεία του, «ο ισχυρός άντρας» της ΑΡΙΣΤΟ, τη χαρακτήρισε ως αναφέρετο δικαίωμα του Δήμου να το πράξει απαντώντας ωστόσο ότι η εταιρεία του είναι πανέτοιμη να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δικαστική οδό μετά χαράς και να τεκμηριώσει τις θέσεις της μέσω της νομικής οδού εκφράζοντας ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας και ο ίδιος να λάμψει η αλήθεια.

«ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΑ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»

Την ίδια στιγμή που κάποιοι εργολαβικά σπιλώνουν το όνομά του, συμπλήρωσε, ο κύριος Αριστοδήμου, κάποιοι άλλοι αναγνωρίζοντας την πολύχρονη προσφορά του, του στέλνουν δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης. Τόσα χρόνια προσπαθώ με μεγάλο ζήλο, κόπο και αυταπάρνηση να βοηθήσω την Πάφο και να προσφέρω θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες συνεπαρχιώτες μας και δεν δέχομαι ότι εγώ έπραξά κάτι εναντίον της πόλης μας. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για την Πάφο μας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσω να προσφέρω, για χάρη μιας δράκας ανεύθυνων που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη μέσω μηνυμάτων και σημειώσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Λένε, συμπλήρωσε, πως κατέστρεψα δύο διατηρητέα κτίρια στην Πάφο. Ουδέν αναληθέστερο. Το μοναδικό κτίριο που η εταιρεία μας αγόρασε και ήταν διατηρητέο, ήταν το πρώην κτίριο του ΔΗΚΟ, νυν Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, για το οποίο, όπως είπε, με μεγάλη προσοχή και σεβασμό αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε από εμάς με αποτέλεσμα να βραβευθεί δύο μάλιστα φορές σε Παγκύπριους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Κλείνοντας φανερά ενοχλημένος για την άδικη, όπως είπε, στάση κάποιων απέναντι στο πρόσωπό του, τόνισε, «Αν νομίζουν ότι έβλαψα τον τόπο μου, ας με κρεμμάσουν στην πλατεία αν πραγματικά θεωρούν ότι όλα αυτά τα χρόνια αντιστρατεύομαι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Πάφου.

Πιστεύω στη δίκαιη κρίση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνεπαρχιωτών μου».

 

ΑΠΟ PAFOSPRESS

Συνέντευξη στην Σταυρούλα Μιλτιάδου Ιγνατίου