Δραματικές ώρες στη Θεσσαλονίκη-Επιτάσσει κλινικές η Κυβέρνηση, καταρρέει το σύστημα υγείας.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις δυο εβδομάδες lockdown, μετά τα μέτρα να δείχνουν πως δεν αποδίδουν το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το διάστημα των 10-14 ημερών που απαιτείται.

Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά δείχνει να δυσκολεύει όσο περνούν οι μέρες.

Χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 500 και η κυβέρνηση αναζητά λύση ακόμη και με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους γειτονικούς νομούς δεν λένε να υποχωρήσουν, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, οι ΜΕΘ δέχονται πίεση και μετά το lockdown, τα νέα μέτρα στα σύνορα που θα ισχύουν από τις έξι το πρωί της Παρασκευής ήταν μονόδρομος σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που τρομάζει, αφού από τα 3.227 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο σύνολο της χώρας τα 1.432 εντοπίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 7 στα 10 νέα κρούσματα πανελλαδικά είναι από τη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές αστυνομικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους.

Οκτώ περιφερειακές ενότητες στα βόρεια της χώρας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών με τον καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα να χτυπά καμπανάκι κινδύνου.

Το τελευταίο, μόνο, τετραήμερο καταγράφηκαν Στη Λάρισα 442 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Πέλλα 311, στην Δράμα 211, στον Έβρος 141, στη Φλώρινα 126, στην Πιερία 134, στη Χαλκιδική 105 και στα Γρεβενά 87 νέες λοιμώξεις.

Στις Σέρρες, που ήδη θρηνούν 20 νεκρούς από covid, τους 8 μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες, με εντολή της Δημοτικής αρχής ανοίχτηκαν 32 νέοι τάφοι για να ταφούν τα επόμενα θύματα της πανδημίας που, δυστυχώς, αναμένονται δεκάδες.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών Καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας χτυπάει «κόκκινο», το υπουργείο Υγείας στράφηκε στις ιδιωτικές κλινικές, ζητώντας τη διάθεση 200 κλινών εντός μίας ώρας.

Ωστόσο, το τελεσίγραφο του Βασίλη Κικίλια έληξε άδοξα, καθώς ούτε ένας από τους εκπροσώπους των 10 κλινικών, απάντησε θετικά.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αφού προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε επίταξη 200 κλινών ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο του ΕΣΥ και οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ COVID-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο COVID-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές. «Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου.

Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα».

Η κατάσταση στην Ελλάδα Πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ κινήθηκαν για ακόμα μια μέρα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τη στιγμή που ιδιαίτερα αυξημένοι ήταν και οι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι «αγγίξαν» τους 500.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.227 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 3.227 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 774 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 646 κρούσματα.

Ανησυχητική είναι η τεράστια διασπορά που παρατηρείται στη χώρα, αφού εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα επτά περιοχές σημειώνουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Αυτές είναι:

Οι Σέρρες με 156 κρούσματα, η Λάρισα με 155, η Πέλλα με 149, η Δράμα με 112, η Ημαθία με 109, η Μαγνησία με 107 και η Πιερία με 103.

Πηγή: in.gr.