Μετατροπή καλλιεργειών σε βιολογικές και παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Η βιολογική γεωργία βασίζεται σ’ ένα σύνολο αρχών, κανόνων και απαιτήσεών τις οποίες ο καλλιεργητής πρέπει ν’ακολουθεί απαρέγκλιτα.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν καλά τη νομοθεσία κι έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους.

Επομένως, πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, η επικοινωνία με την αρμόδια γεωργική αρχή για ενημέρωση σχετικά με τα διαθέσιμα μέτρα στήριξης είναι απαραίτητη.

Όλοι οι παραγωγοί, μεταποιητές ή έμποροι τροφίμων που επιθυμούν να προωθήσουν στην αγορά τα βιολογικά τρόφιμα που παράγουν πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε οργανισμό ή φορέα ελέγχου.

Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να αποφασίζει αν θα πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό ή φορέα, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, θα ελέγχει ότι τηρούνται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιολογική παραγωγή.

Μέσω του φορέα ελέγχου οι παραγωγοί λαμβάνουν πιστοποίηση για να γίνουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων.

Η πιστοποίηση περιλαμβάνει ετήσια επιθεώρηση και σειρά ελέγχων για να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες βιολογικής παραγωγής.

Για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων πρέπει να προηγηθεί η «μετατροπή» της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Κατά την περίοδο αυτή, πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι βιολογικής παραγωγής αλλά το προϊόν που προκύπτει δεν μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό.

Η διάρκεια της εν λόγω περιόδου μετατροπής εξαρτάται από το είδος του παραγόμενου βιολογικού προϊόντος:

3 έτη για οπωρώνες με πολυετείς καλλιέργειες μαλακών φρούτων, οπωροφόρων δέντρων ή αμπελιών, 12 μήνες για εκμεταλλεύσεις βόσκησης χοίρων και πουλερικών, 2 έτη για ετήσιες καλλιέργειες βοσκοτόπων για μηρυκαστικά.

Η περίοδος μετατροπής αποτελεί ένα απαιτητικό χρονικό διάστημα για τις εν δυνάμει βιολογικές εκμεταλλεύσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή με τις βιολογικές μεθόδους η απόδοση συχνά μειώνεται, ενώ παράλληλα τα τρόφιμα που παράγονται κατά τη διάρκεια της περιόδου μετατροπής δεν μπορούν να πωληθούν σε τιμές βιολογικών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από βιολογικούς σπόρους.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες που την απαρτίζουν προσφέρουν διάφορα μέτρα στήριξης για να βοηθήσουν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στο ξεκίνημά τους.

Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ μπορεί να παρέχεται τόσο για τη μετατροπή της καλλιέργειας σε βιολογική όσο και για τη διατήρηση της βιολογικής της ιδιότητας.

Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται τόσο ο ρόλος που επιτελεί η βιολογική γεωργία στις διάφορες προτεραιότητες αγροτικής ανάπτυξης όσο και τα κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από τις μεθόδους βιολογικής παραγωγής.

Από την πλευρά τους τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να στηρίζουν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με εκπαιδευτικές δράσεις ή ακόμα και περαιτέρω οικονομική στήριξη για το πλήθος προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.