Επιστολή για τις νέες τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Οι Ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης και Κώστας Μαυρίδης, απέστειλαν σήμερα κοινή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με κοινοποίηση στους Προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις νέες τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Οι Ευρωβουλευτές καταδικάζουν με έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Ήδη μπουλντόζες ασφαλτοστρώνουν τον παραλιακό δρόμο με σκοπό να ανοίξει αύριο το πρωί.

Πρόκειται για μια παράνομη και προκλητική πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι τέτοιες προσπάθειες ανοίγματος της περιοχής είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

Καταληκτικά, οι Ευρωβουλευτές καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να λάβει σθεναρή στάση ζητώντας κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις εν λόγω επιθετικές και παράνομες ενέργειές της και συγκεκριμένα ζητούν από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τα σχέδια παράνομου εποικισμού στα Βαρώσια.