ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της 19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, της ετήσιας εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της καθαρής και βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει χιλιάδες μικρές και μεγάλες πόλεις από περισσότερες από 40 χώρες, που διοργανώνουν δραστηριότητες που φέρνουν στο προσκήνιο την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους.

Περιλαμβάνει τη γνωστή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, κατά την οποία οι δρόμοι είναι κλειστοί για μηχανοκίνητα οχήματα και ανοιχτοί για πεζούς, ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ κλπ..

Η Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean δήλωσε:

«Η φετινή χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις μικρές και μεγάλες πόλεις μας. Ωστόσο, η πανδημία επίσης μας έδειξε ότι οι άνθρωποι εκτιμούν ιδιαίτερα και αναμένουν από τις πόλεις μας να γίνουν ασφαλέστερες, καθαρότερες και προσβάσιμες σε όλους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και πέραν αυτής, οι πόλεις-εταίροι μας από όλη την Ευρώπη θα δείξουν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι πιο πράσινες και πιο ψηφιακές ευρωπαϊκές πόλεις.».

Επιπλέον, και σε συνεργασία με την εκστρατεία, το ευρωπαϊκό δίκτυο των αστυνομικών δυνάμεων οδικής κυκλοφορίας (ROADPOL) διοργανώνει μια νέα εκστρατεία για την οδική ασφάλεια — τις Ημέρες Ασφάλειας της ROADPOL.

Οι εθνικές αστυνομικές δυνάμεις θα καταγράψουν τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις 17 Σεπτεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μηδενικός αριθμός θανάτων εκείνη την ημέρα.

Το φετινό θέμα «κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» δεν αντικατοπτρίζει μόνο τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια ήπειρο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, αλλά και τη σημασία της προσβασιμότητας στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών που συχνά παραβλέπεται.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.