Ποινή φυλάκισης στον «οδοντίατρο» που ασκούσε το επάγγελμα χωρίς πτυχία στη Λευκωσία.

Ποινή φυλάκισης στον «οδοντίατρο» που ασκούσε το επάγγελμα χωρίς να είναι κάτοχος πτυχίου, και χρηματικό πρόστιμο στην εταιρεία του, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Ο κατηγορούμενος, που βρισκόταν στο εδώλιο μαζί με τη σύζυγο του, αλλά και την εταιρεία τους, παραδέχθηκε δεκατρείς από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και ως εκ τούτου κρίθηκε ένοχος και απαλλάχθηκε από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Κακουργιοδικείο απάλλαξε τη σύζυγο του κατηγορούμενου από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο «οδοντίατρος», ασκούσε το επάγγελμα από τις 30/4/11 μέχρι και της 18/9/18, χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του Οδοντιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

Παράλληλα, από την συγκεκριμένη εργασία, ο κατηγορούμενος κατάφερε από την 1/1/09 μέχρι τις 17/9/2018 να λάβει το ποσό των 57,320 ευρώ.

Όπως ακούστηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου, ο κατηγορούμενος ασκούσε παράνομα το επάγγελμα του οδοντιάτρου, μέσω της εταιρείας του.

Κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν εγγεγραμμένο μέλος του Οδοντιατρικού Συμβουλίου και ότι ασκούσε το επάγγελμα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Επίσης διαφάνηκε ότι ο κατηγορούμενος στις 19/09/12 είχε καταθέσει στο Οδοντιατρικό Συμβούλιο διάφορα πιστοποιητικά τα οποία φέρονταν ως πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών, για να εγγραφεί ως οδοντίατρος, οι οποίοι όμως δεν έγιναν αποδεκτοί από το Συμβούλιο και του ζητήθηκε να προσκομίσει πιστοποιητικά ισοτιμίας και αντιστοιχίας των συγκεκριμένων πτυχίων από το ΚΥΣΑΤΣ, χωρίς όμως να το πράξει.

Η ανακριτική ομάδα είχε απευθυνθεί στις Ρωσικές Αρχές προς εξακρίβωση της αυθεντικότητας των τεσσάρων τίτλων σπουδών που είχε παρουσιάσει και διαφάνηκε ότι κανένας από τους τέσσερις τίτλους σπουδών δεν είχε απονεμηθεί στον Κατηγορούμενο 2 ενώ είχε επισημανθεί ότι ο κατηγορούμενος ποτέ δεν είχε αποφοιτήσει από τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια.

Επίσης, παρουσίαζε καθ’ όλη τη χρονική περίοδο από το 2009 μέχρι και το 2018 τον εαυτό του ως οδοντίατρο και μέσω της εταιρείας, της οποίας ήταν γραμματέας, προσέφερε υπηρεσίες εισπράττοντας, προς όφελος και δια λογαριασμό της εταιρείας , το συνολικό ποσό των €57.320, ως αναφέρεται στις λεπτομέρειες των πιο πάνω κατηγοριών.

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο, επέβαλε ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων στον κατηγορούμενο, σε δέκα κατηγορίες που αφορούσαν εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, ενάμιση έτους για απόπειρα εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, ενάμιση έτους για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και ενός μηνός για άσκηση επαγγέλματος χωρίς οδοντιατρική άδεια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ποινές θα συντρέχουν.

Επίσης στην εταιρεία του κατηγορουμένου, που κρίθηκε ένοχη κατόπιν δικής της παραδοχής στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες επιβλήθηκε πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ.